Kylmyys ja lämpö yllyttävät erilaiseen ajattelutapaan. Kuva: Jenniina Nummela
Kylmyys ja lämpö yllyttävät erilaiseen ajattelutapaan. Kuva: Jenniina Nummela

Lämpö ohjaa rentoutuneeseen olotilaan.

Viileässä Pohjolassa asumisesta voi olla henkistä hyötyä, vihjaa Israelissa tehty tutkimus. Kylmyys näet parantaa ihmisten itsekontrollia.

Puhutaan kylmäpäisestä ajattelusta tai viileästä analyysistä. Näillä sanontatavoilla näyttää olevan tieteellistä pohjaa. Viileys yllyttää viileään ajatteluun.

Tutkimuksen koehenkilöille kerrottiin, että he osallistuvat kuluttajatutkimukseen, vaikka tosiasiassa tutkittiin, miten koehenkilöiden havaitsema kylmyys vaikuttaa heidän kykyynsä hillitä henkisiä toimintojaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdessä kokeessa koehenkilöille aiheutettiin konkreettisesti tietyn lämpötilan tuntemus. Koehenkilöistä osa sai kädelleen lämpimän alustan, osa taas kylmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisessa kokeessa käytettiin valokuvia, joista yksi esitti talvimaisemaa, toinen lämpötilaltaan neutraalia katua ja kolmas auringossa kylpevää maisemaa.

Sen jälkeen kun osallistujat oli altistettu näille kokemuksille tai mielikuville, he tekivät itsekontrollia vaativan testin. Testissä piti pystyä katsomaan vastakkaiseen suuntaan kuin mihin tietokoneen ruudulla esiintyvä kohde on menossa.

Kylmiin ajatuksiin viritetyt koehenkilöt menestyivät tehtävässä muita paremmin.

Selitys piilee tutkijoiden olettamuksen mukaan sosiaalisessa läheisyydessä. Aiemmin kokeissa viileys on yhdistynyt ihmisten väliseen etäisyyteen ja lämpö läheisyyteen.

Lämpö ja siihen liittyvät mielikuvat ohjaavat rentoutuneeseen olotilaan. Sitä vastoin viileyteen liittyy varautuminen ja odotus, että itsekontrolli saattaa olla tarpeen.

Tutkimuksen julkaisi Psychological Research.

Sisältö jatkuu mainoksen alla