Toiset saavat alkoholista nautintoa vähemmällä määrällä kuin toiset. Kuva: Emilia Kangasluoma
Toiset saavat alkoholista nautintoa vähemmällä määrällä kuin toiset. Kuva: Emilia Kangasluoma

Jos kytkimiä on vähän, se voi lietsoa juomaan enemmän.

Jotkut joutuvat nauttimaan useita annoksia alkoholia saadakseen saman mielihyvän tunteen, jonka toinen saa jo yhdestä lasillisesta. Neuropharmacology -lehdessä julkaistu uusi tutkimus antaa lisätietoa siitä, miksi alkoholi vaikuttaa eri ihmisiin eri tavoin.

Yhdysvaltalaisen Illinois’n yliopiston tutkijat paikansivat hiiriltä kaliumkanavan, joka näyttää säätelevän sitä, miten helposti alkoholi saa mielihyvää aiheuttavaa dopamiinia purskahtamaan aivoissa.

Mitä enemmän näitä kaliumkanavia tiettyjen hermosolujen pinnalla on, sitä pienempi määrä alkoholia riittää synnyttämään mielihyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt tutkittu hermosolujen pinnan kaliumkanava, täsmällisemmin kcnk13, voi olla ensimmäinen osa molekyyliketjua, eräänlainen portinvartija, joka selittää alkoholista saatavaa nautintoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat antoivat hiirille viinaa ja havaitsivat, että etanoli tukkii tämän kaliumkanavan. Sen seurauksena hermosolut alkavat pumpata dopamiinia.

Jos näitä kanavia on hermosolun pinnalla vähemmän, alkoholi ei tuota samanlaista mielihyvää ja sitä täytyy juoda enemmän saman vaikutuksen aikaansaamiseksi. Tämä voisi teoriassa selittää sitä, miksi jotkut juovat hillittömästi, kun toisille riittää vähempikin.

”Tämä kaliumkanava on ehdottoman tärkeä, jotta alkoholi voi aiheuttaa dopamiinin vapautumista hermosoluissa. Ilman sitä alkoholi ei voi toimia näin, ja juominen ei luultavasti silloin ole niin palkitsevaa”, sanoo fysiologian ja biofysiikan professori Mark Brodie tiedotteessa. Brodie on tutkimuksen päätekijä.

Alkoholin aiheuttama mielihyvä syntyy syvällä aivojen palkitsemisjärjestelmässä. Nyt tutkitut hermosolut sijaitsevat niin sanotulla vta-alueella, joka löytyy syvältä aivojen uumenista hippokampuksen vierestä.

Kokeissa tutkijat laittoivat hiirten saataville vettä ja alkoholia. Joidenkin hiirten geenejä oli muokattu niin, että niiden aivoissa tällä alueella oli 15 prosenttia tavallista vähemmän näitä kaliumkanavia. Kun hiiret saivat valita veden ja viinan välillä, nämä muunnellut hiiret joivat alkoholia 20–30 prosenttia enemmän kuin muut.

Kun tutkijat tarkastelivat geenimuunneltujen hiirten aivokudosta tarkemmin, he huomasivat, että niiden hermosolut reagoivat alkoholiin ylipäänsä puolta heikommin.

Tämän pohjalta tutkijat ajattelevat, että erot kaliumkanavien määrässä voisivat selittää persoutta alkoholille myös ihmisillä. Ainakin se voisi olla yksi mekanismi siinä, miksi jotkut juovat enemmän.

Kaiken lisäksi tämä kanava näyttää reagoivan lähinnä alkoholiin. Näiden kaliumkanavien vähentäminen aivoista ei siis vähentäisi esimerkiksi suklaasta tai muista herkuista saatavaa mielihyvää, vaan tekisi vain alkoholin nauttimisesta vähemmän palkitsevaa.

Tämän perusteella tutkijat toivovat, että havainto voisi jatkotutkimuksissa johtaa täsmälääkkeen kehittämiseen taistelussa viinan kiroja vastaan. Kaliumkanavaan tähtäävällä lääkkeellä voitaisiin poistaa alkoholin nauttimisesta seuraava mielihyvä kokonaan.

”Nykyisin käytössä olevat lääkkeet vaimentavat alkoholin vaikutusta aivoihin hieman kuin radiosta kääntäisi volyymia hiljemmalle. Kcnk13-kanavaan tähtäävä lääke sen sijaan olisi kuin virtanappi. Jos kanava kytketään pois, alkoholi ei kerrassaan voi lisätä dopamiinin tuotantoa aivoissa”, sanoo professori Brodie.

Tämä on vielä toiveikasta spekulaatiota, kun pohjalla on vasta ensimmäinen alustava hiirikoe. Kaliumkanavan tutkiminen lisää silti ymmärrystä aivojen kemiallisesta viestinnästä ja mielihyvän synnystä.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä11366

Nyt en ymmärrä. Haluavatko ko. tutkijat viedä alkoholisteilta ”ainoan ilon”? Joo tiedän, alkoholismi on terveydelle haitallista, mutta…  Geenimuunneltujen hiirten aivoissa oli 15% tavallista vähemmän Kcnk13-kanavia, mikä sai ne juomaan 20-30 % enemmän alkoholia verrokkeihin nähden. Aivan kuin alkoholi olisi muka essentiaalista näille kanaville; jos ne kytketään pois, miten käy niiden muiden funktioiden? Entä palkitsemisjärjestelmän ”mielihyvän kaipuun” - tuskin kanavat ovat kaipauksen syy (vaan seurausta perimästä, ja väitän että ympäristö ratkaisee). Ja eikö kanavia pitäisi päinvastoin AKTIVOIDA..??

Tietysti jos juominen aiheuttaa kanavien vähenemisen… koska vähempikin riittää / enemmän on lyhyellä aikavälillä haitallista… niin juominen -> kanavien väheneminen ovat silloin seurausta jostain muusta ominaisuudesta. Eikö riskinä voi tällöin olla, että perimmäinen syy saa vain uuden ja entistä huonomman ilmenemismuodon.

Olisi mielenkiintoista nähdä, millaisia geenimuunnellut hiiret ovat ennen, kuin ovat saaneet lainkaan alkoholia. Että millaisia piirteitä niiden perimään liittyy kokonaisuudessaan.  

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

  • ylös 16
  • alas 14
mdmx
Seuraa 
Viestejä6415

Varmaan aika vaikeeta tehä pilleri joka lisäisi Kcnk13 kanavien määrää, ja sillonhan tehtäis lääke joka boostaa alkoholista saatavaa mielihyvää. Ei kuulosta kovin hyvältä?

Onhan toi kanavan tukkiminen parempi kun Antabus, voi ainakin juoda joskus jotain jos haluaa maun vuoksi yms.

Paras olis jos alkoholistit löytäis elämästään jotain muita tapoja saada dopamiinia?

Monella alkoholismin kans taistelevalla varmaan jotain kalkluurankoja kaapissa mitkä estää ottamasta asioita mitkä haluu. Sanoin kalkki koska ei ne mitään marmoria ole. Usein pelkkää tomua joka lentää pölynä ilmaan heti kun avaa ovet.

Mut,
Klamydia - Tango Delirium

https://www.youtube.com/watch?v=_8Wan02zmBs

Sisältö jatkuu mainoksen alla