Johannes Foufopoulos tutkii Aigeiansisiliskon  hännänpudotusherkkyyttä. Kuva: <span class="photographer">Lin Jones, U-M Photo Services</span>
Johannes Foufopoulos tutkii Aigeiansisiliskon hännänpudotusherkkyyttä. Kuva: Lin Jones, U-M Photo Services

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan myrkky on syy siihen, miksi sisilisko pudottaa häntänsä.

Hännän pudottaminen on sisiliskoille tyypillinen konsti karata petojen kynsistä. Se, kuinka herkästi lisko häntänsä irrottaa, vaihtelee kuitenkin lajeittain ja alueittain. Syyksi on esitetty petojen määrää: mitä enemmän liskoja syöviä eläimiä, sitä voimakkaammin tämä puolustuskeino toimii.

Michiganin yliopiston tutkijat päättivät selvittää, onko petohypoteesissa perää. He tutkivat asiaa 15 sisiliskolajin edustajilla niin laboratoriossa kuin eri puolilla Kreikkaa.

Tulos osoitti, että oletus on vain osin totta. "Kyyt ovat ainoat pedot, joiden määrällä on merkitystä", sanoo ekologi Johannes Foufopoulos yliopistonsa tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Foufopouloksen mukaan Välimeren alueella nimen omaan kyyt ovat erikoistuneet sisiliskoihin, joten on loogista, että puolustuskeino on kehittynyt juuri sitä vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Lisko kuolee, ellei se pysty irrottamaan häntäänsä, ennen kuin siihen osunut myrkky ehtii imeytyä sen elimiin", Foufopoulus sanoo. "Jos taas jokin ei-myrkyllinen peto hyökkää, hännän pudotuksesta on hyötyä vain siinä harvinaisessa tapauksessa, että peto nappaa siitä kiinni."

Tutkijat havaitsivatkin, että kyyttömien saarten sisiliskot olivat menettäneet kykynsä pudottaa häntänsä.

Vaikka tutkimus tehtiin Välimerellä, Foufopoulos uskoo, että tulokset pätevät myös muiden maiden sisiliskoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla