Laakamato saa saaliskotilon auki ruiskuttamalla siihen lamauttavaa myrkkyä. Kuva: <span class="photographer">Raphael Ritson-Williams
</span>
Laakamato saa saaliskotilon auki ruiskuttamalla siihen lamauttavaa myrkkyä. Kuva: Raphael Ritson-Williams

Matojen paratiisin uusista lajeista yksi metsästää hermomyrkyn avulla.

Viime viikolla lehdet kohisivat Indonesian Papuasta löytyneestä kadonneesta paratiisista, josta tavattiin lukuisia tieteelle uusia eläinlajeja. Yhtä paljon kohua ei ole syntynyt Smithsonian Marine Stationin tutkijoiden löydöstä, jonka mukaan samanlainen paratiisi on löytynyt Guamista. Se on tosin paratiisi vain laakamadoille. Saaristosta kerätyistä noin 90:stä laakamadosta yli 60 prosenttia oli tieteelle uusia. Niistä suurin osa oli kookkaita ja värikkäitä lajeja, jotka eivät jää huomaamatta esimerkiksi sukeltajilta.

Suuri osa trooppisista laakamadoista on petoja, jotka syövät merituppeja ja muita liikkumattomia korallieläimiä. Yksi uusista, tieteelle tuntemattomista lajeista käyttäytyi kuitenkin eri tavalla kuin muut tunnetut laakamadot, kerrotaan Proceeding of the National Academys of Sciences -lehdessä. Mato pyydysti kotiloita ja muita liikkuvia selkärangattomia ruiskuttamalla niihin tunnettua hermomyrkkyä, tetrodotoksiinia. Smithsonian Marine Stationin tutkijan Raphael Ritson-Williamsin mukaan hermomyrkky lamauttaa kotilon, jolloin laakamato voi vetää sen ulos kuorestaan.

Ritson-Williamsin mukaan heidän löytönsä kertoo siitä, miten puutteellisesti trooppisten merien laakamatolajisto tunnetaan ja miten paljon niiden elintavoissa riittää vielä selvitettävää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen


Kuvia Guamin laakamadoista

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla