Ebolavirus on voitettavissa. Kuva: CDC, Cynthia Goldsmith
Ebolavirus on voitettavissa. Kuva: CDC, Cynthia Goldsmith

Uusi lääkecocktail yhdistelee aikaisempia.

Koeasteella oleva lääke paransi apinakokeissa kaikki 18 reesusapinaa, joille oli aiheutettu ebolatartunta, raportoivat kanadalaiset tutkijat Nature-lehdessä. Hoito tehosi virustautiin vielä siinäkin tapauksessa, että hoito aloitettiin vasta viisi päivää tartunnan jälkeen.

Kyseessä on sama ZMapp-niminen lääke, jota annettiin kahdelle ebolatartunnan saaneelle yhdysvaltalaiselle näiden erillisestä suostumuksesta. Lääkkeen pitää kuitenkin vielä läpäistä turvallisuustestit, ennen kuin sitä voidaan antaa laajemmin ihmisille.

Tänä vuonna Länsi-Afrikan maissa levinneeseen ebolaan ei ole löydetty vielä täysin tehokasta rokotetta tai lääkettä. Monoklonaalisiin vasta-aineisiin perustuvat lääkkeet ovat osoittaneet hyötynsä, ja myös ZMapp perustuu niihin. Se on kolmen monoklonaalisen vasta-aineen yhdistelmä, joka on kehitetty kahdesta aiemmasta vasta-aine-cocktailista.

Kokeissa apinoiden lääkitys aloitettiin kolme, neljä tai viisi päivää tartunnasta. Lääkettä annettiin kolmena perättäisenä päivänä, ja kaikki eläimet selvisivät hengissä.

Tutkimuksessa käytetty ebolavirus oli eri muunnos kuin Länsi-Afrikan epidemiassa ihmisiä surmaava uudempi muunnos. Tutkijoiden tekemän vertailun perusteella lääke voi kuitenkin estää myös uudemman viruksen jakautumista. Tähän viittaa myös se, että yhdysvaltalaispotilaat tervehtyivät lääkettä käytettyään.