Robert Langer. Kuva: <span class="photographer">Millennium Technology Prize</span>
Robert Langer. Kuva: Millennium Technology Prize

Säädellyn lääkeannostelun ja keinokudostekniikan isänä tunnettua Robert Langeria pidetään yhtenä tuotteliaimmista keksijöistä lääketieteen historiassa.

Maanantaina alkanut Millennium Technology Week huipentui Finlandia-talossa järjestettyyn palkinnonjakotilaisuuteen.

Vuoden 2008 Millennium-pääpalkinnon sai Massachusettsin teknisen korkeakoulun (MIT) biolääketieteellisen laboratorion johtaja, professori Robert Langer. Hän on kehittänyt polymeerimateriaaleja ja teknologioita, joilla lääkkeitä voi annostella tarkasti sairaaseen kudokseen ja säädellä lääkeaineiden vapautumista.

Langerin innovaatioita käytetään laajasti syöpä-, sydän- ja useiden muiden sairauksien hoidossa. Vuosittain yli 100 miljoonaa ihmistä saa hoitoa Langerin kehittämillä lääkeannostelumenetelmillä, ja määrä kasvaa nopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Langerin polymeerimateriaalien tutkimus on myös viitoittanut tietä uusille biomateriaaleille. Niiden avulla voidaan nykyisin kasvattaa muun muassa keinoihoa. "On mahdollista, että voimme tulevaisuudessa kasvattaa kokonaisia uusia elimiä tällä tekniikalla", Robert Langer toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kansainvälinen palkintolautakunta valitsi voittajan neljästä finaaliin päässeestä bio- ja tietoteknisestä innovaatiosta. Millennium-palkinnon kokonaissumma on tänä vuonna 1,15 miljoonaa euroa, josta voittaja saa
800 000 euroa. Loppusumman jakavat muut finalistit.

Alec Jeffreysin kehittämä DNA-sormenjälkitekniikka on mullistanut rikosteknisen tutkimuksen ja menetelmät sukulaisuussuhteiden toteamiseksi. Andrew Viterbin kehittämää Viterbi-algoritmia käytetään langattomien viestintävälineiden virheenkorjausmenetelmänä esimerkiksi matkapuhelimissa. Neljäs voittaja-innovaatio on Emmanuel Desurviren, Randy Gilesin ja David Paynen kehittämä valokaapeliverkon optinen vahvistin, joka on moninkertaistanut globaalin tietoverkon välityskyvyn.

Palkinnot luovutti tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Kyseessä on maailman suurin teknologiapalkinto ja sen myöntää Tekniikan akatemia –säätiö. Suomi-nobeliksikin kutsuttu palkinto jaetaan joka toinen vuosi elämän laatua parantaneelle teknologiselle keksinnölle.

Ensimmäinen Millennium-palkinto myönnettiin vuonna 2004 World Wide Webin keksijälle Tim Berners-Leelle. Vuonna 2006 palkinnon sai Shuji Nakamura, valkoisen LED-valon kehittäjä.

Millennium-palkinnon kotisivut

Sisältö jatkuu mainoksen alla