Helsingin yliopiston sisätautiopin professori Kimmo Kontula saa tämän vuoden Matti Äyräpään palkinnon. Pohjolan ja Suomi-yhtiöiden lääketieteen palkinto myönnetään puolestaan Kansanterveyslaitoksessa pitkän uran tehneelle professori Antti Arolle. Kumpi...

Helsingin yliopiston sisätautiopin professori Kimmo Kontula saa tämän vuoden Matti Äyräpään palkinnon. Pohjolan ja Suomi-yhtiöiden lääketieteen palkinto myönnetään puolestaan Kansanterveyslaitoksessa pitkän uran tehneelle professori Antti Arolle. Kumpikin huomionosoitus on arvoltaan 17 00 euroa. Ne jaetaan ensi viikolla alkavien Lääkäripäivien yhteydessä.

Lääkäriseura Duodecimin palkitsemassa Kontulassa yhdistyvät sekä geneetikko että käytännön potilastyötä tekevä lääkäri. Hän on tutkinut erityisesti ydän- ja verisuonitautien taustalla olevia geenimuuutoksia, ja on saavuttanut maailmanlaajuisestikin merkittäviä tuloksia. Kontula ryhmineen on selvittänyt suurimman osan suomalaiseen tautiperimään kuuluvan perinnöllisen

veren korkean kolesterolipitoisuuden eli FH-taudin geeneistä. Neljä ns. perustajageeniä selittää 75 prosenttia tästä suvuittaisen esiintyvästä taudista. Kontulan kehittämä FH-taudin dna-diagnostiikka on nykyisin käytössä ympäri maailmaa. Kontula työryhmineen on myös etsinyt ja löytänyt verenpaineeseen ja sydämen vakaviin rytmihäiriöihin kytkeytyviä geenejä.

Lääkärinä ja ravitsemusasiantuntijana tunnettu Antti Aro palkittiin puolestaan merkittävästä työstään ravintotekijöiden tutkijana ja käytännönläheisenä tutkimustiedon välittäjänä. Hän on yli 30 vuoden ajan tutkinut ravinnon merkitystä terveyteen ja kroonisiin sairauksiin, veren rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden yhteyksiä sydän- ja verisuonitauteihin ja aikuisiän diabetekseen sekä eri ravintotekijöiden kuten rasvahappojen, liukoisen kuidun ja kahvin vaikutuksia aineenvaihduntaan. Ennen eläkkeelle siirtymistään Antti Aro työskenteli Kansanterveyslaitoksen ravitsemusosaston johtajana ja tutkimusprofessorina. Hän on myös toiminut pohjoismaiset ravitsemussuositukset uudistaneessa työryhmässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla