Harvey J. Alter, Michael Houghton ja Charles M. Rice jakavat lääketieteen Nobelin palkinnon. Kuva: Nobel Media
Harvey J. Alter, Michael Houghton ja Charles M. Rice jakavat lääketieteen Nobelin palkinnon. Kuva: Nobel Media

Nobelistien löydökset ovat mahdollistaneet lääkkeitä, joilla on pelastettu miljoonia ihmisiä.

Lääketieteen Nobel-palkinnon saavat Harvey J. Alter, Michael Houghton ja Charles M. Rice hepatiitti C -viruksen löytämisestä.

Hepatiitti C on hengenvaarallinen virus, ja se aiheuttaa kroonista maksatulehdusta. Se on myös merkittävä maksasyövän syy.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailmassa on arviolta 71 miljoonaa hepatiitti C:n kantajaa. Hepatiitti C tarttuu herkästi veren välityksellä, jos esimerkiksi useampi ihminen käyttää yhteisesti pistovälineitä, kuten huumeidenkäyttäjät saattavat tehdä. Suomessa hepatiitti C on valtaosin pistoshuumeiden käyttäjien infektio.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harvinaisissa tapauksissa hepatiitti C voi tarttua myös synnytyksessä äidistä lapseen sekä seksin yhteydessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääketieteen palkinnon saajista Harvey J. Alter on syntyjään yhdysvaltalainen, Michael Houghton brittiläinen ja Charles M. Rice niin ikään yhdysvaltalainen.

Heidän työnsä ansiosta virus pystytään diagnosoimaan verestä.

”Nobel-palkittujen hepatiitti C -viruslöydös on merkittävä saavutus taistelussa viruksia vastaan. Heidän löydöksensä ansiosta, virukseen on saatavilla nyt erittäin herkkiä testejä, ja ne ovat periaatteessa hävittäneet verensiirron jälkeisen hepatiitin monista osista maailmaa”, Nobel-toimikunta perustelee valintaansa.

Löydös on myös ”mahdollistanut uudet lääkkeet, jotka ovat säästäneet miljoonien elämän”.

Palkinnon saajista Alter julkaisi 1970-luvulla useita tutkimuksia, jotka auttoivat pääsemään tuolloin vielä tuntemattoman maksatulehdustyypin jäljille. Mysteerisairautta kutsuttiin tuolloin ”ei-A, ei-B” -hepatiitiksi.

Michael Houghton jatkoi työtä 1980-luvulla tutkimalla infektion saanutta simpanssia. Hänen ryhmänsä löydösten jälkeen uusi hepatiitti nimettiin C:ksi. Ricen merkittävin löydös aiheesta julkaistiin Science-tiedelehdessä vuonna 1997. Vähitellen virusta vastaan päästiin kehittämään tehokkaita lääkkeitä.

Noin 400 000 ihmistä kuolee vuosittain hepatiitti C -tartunnan seurauksena. Virusta vastaan kehitetyt lääkkeet voivat parantaa yli 95 prosenttia tartunnan saaneista, Maailman terveysjärjestö WHO kertoo.

Huomenna tiistaina jaetaan fysiikan ja keskiviikkona kemian palkinnot. Sen jälkeen vuorossa ovat suurelle yleisölle tunnetuimmat palkinnot: torstaina kirjallisuuden palkinto ja perjantaina rauhanpalkinto.

Ensi viikon maanantaina ratkeaa vielä taloustieteen nobel eli Ruotsin keskuspankin palkinto Alfred Nobelin muistoksi.

Nobel-säätiö on peruuttanut joulukuussa järjestettävän juhlatilaisuuden, jossa Nobel-palkinnot perinteisesti on jaettu.

Lääketieteen tai fysiologian palkinnon saajat valitsi ehdotettujen nimien joukosta Karoliinisen instituutin Nobel-toimikunta. Siihen kuuluu 50 jäsentä, ja mukana ovat myös suomalaisprofessorit Juha Kere, Olli-Pekka Kallioniemi ja Jussi Taipale.

Sisältö jatkuu mainoksen alla