Yoshinori Ohsumi sai lääketieteen nobelin solun kierrätysmekanismin tutkimuksesta. Kuva: Reuters
Yoshinori Ohsumi sai lääketieteen nobelin solun kierrätysmekanismin tutkimuksesta. Kuva: Reuters

Japanilainen solubiologi Yoshinori Ohsumi on tutkinut, miten solut säätelevät ravintoaan ja haitallisia mikro-organismeja.

Lääketieteen tai fysiologian Nobelin palkinnon sai japanilainen solubiologi Yoshinori Ohsumi autofagiaan eli solun kierrätysmekanismiin liittyvistä tutkimuksistaan. Ohsumi, 71, on Tokion teknillisen instituutin professori.

Autofagia on elintärkeä prosessi soluille ja eläville oloille, myös ihmiselle. Se vastaa tavallaan solun sisäistä kierrätyskeskusta, määrittelee Helsingin yliopiston dosentti Eeva-Liisa Eskelinen.

”Solu kierrättää soluelimiä ja muita osia, joita se ei enää tarvitse tai jotka voivat olla haitallisia. Kierrätyksen tuloksena vapautuu yhdisteitä, joita se käyttää rakennusaineina tai energian tuotannossa”, dosentti Eeva-Liisa Eskelinen kuvailee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eskelisen ryhmä tutkii autofagian mekanismeja Helsingin yliopistossa Viikissä biotieteiden laitoksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kierrätysreittinsä avulla solut säätelevät ravinnetasapainoaan. Ne hajottavat vahingoittuneita soluelimiä ja myös solun sisälle päässeitä, tauteja aiheuttavia mikro-organismeja.

Autofagian tutkimuksen odotetaan hyödyttävän sekä terveydenhoitoa että biotaloutta. Se liittyy Eskelisen mukaan muun muassa hermostorappeumasairauksiin, syöpiin, lihassairauksiin ja diabetekseen.

Ohsumi oli ensimmäisiä, joka havaitsi autofagian tutussa leivinhiivassa 1990-luvun alussa. Samat mekanismit siis toimivat hiivan soluissa. Ohsumi löysi myös proteiinit, jotka ovat kierrätyksessä keskeisiä.

”Nämä tulokset ovat mahdollistaneet autofagian tutkimuksen huiman kehittymisen”, Eskelinen arvioi.

Nobel-palkinnon arvo on kahdeksan miljoonaa kruunua eli eli noin 830 000 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla