Kantasoluja. Kuva: <span class="photographer">M. William Lensch / Harvard Medical School/Science-AAAS.</span>
Kantasoluja. Kuva: M. William Lensch / Harvard Medical School/Science-AAAS.

Palkitut keksivät peukaloida kantasolujen geenejä niin, että muutos periytyy jälkeläisille.

Yhdysvaltalaistutkijat Mario Capecchi ja Oliver Smithies sekä brittitutkija Sir Martin Evans saavat tämän vuoden lääketieteen Nobelin. Yhdistämällä tutkimuksensa he loivat tekniikan, jolla haluttu geeni voidaan sammuttaa hiiren alkion kantasoluissa ja näin synnyttää poistogeeninen hiirikanta.

Capecchi ja Smithies keksivät vuonna 1989 peukaloida dna:ta Evansin tutkimissa kantasoluissa niin että muutos saadaan periytymään lopulta jälkeläisten kaikkiin soluihin.

Geenien sammuttamisesta tuli heti hyvin tärkeä työkalu tutkijoille. Räätälöimällä kantasolujen perimää voidaan selvittää eri geenien merkitystä esimerkiksi yksilönkehityksessä, vanhenemisessa tai sairauksien synnyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Menetelmällä on kehitetty yli 500 erilaista ihmisen sairauksia mallintavaa hiirikantaa. Kaiken kaikkiaan jo yli puolta nisäkkäiden geeneistä tutkitaan muuntogeenisten hiirten avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykyisin geenejä ei tarvitse sammuttaa pysyvästi, vaan niitä osataan hiljentää ja käynnistää myös tilapäisesti ja vain halutuissa kudoksissa. Tämä on luonut edellytykset myös geenihoidoille.

Lääketieteen Nobelin myöntää Tukholman Karoliinisen instituutin Nobel-komitea. Tämän vuoden palkinnon arvo on noin 1,1 miljoonaa euroa. Fysiikan palkinnon saaja julkistetaan huomenna, kemian keskiviikkona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla