Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kuva: Wikimedia Commons

Keksinnöt ovat auttaneet jokisokeuden, elefanttitaudin ja malarian hoidossa.

Lääketieteen Nobel-palkinnon saivat William Campbell Madisonin yliopistosta sekä Satoshi Omura Kioton yliopistosta ja Youyuo Tu Perinteisen kiinalaisen lääketieteen instituutista Pekingissä.

Campbell ja Omura kehittivät lääkkeen jokisokeuteen ja elenfanttitautiin. Tu löysi uuden tehokkaan yhdisteen malariaa vastaan, artemisiinin.

Loisten aiheuttamat sairaudet ovat olleet ihmiskunnan riesa vuosituhansia. Ne riivaavat yhä etenkin maailman köyhimpiä maita. Tämän vuoden lääketieteen nobelistit ovat mullistaneet usein kaikkein tuhoisimpien loistautien hoidon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääketieteelle erityisen harmillinen ryhmä ovat loismadot. Niiden on arvioitu kiusaavan kolmasosaa maailman väestöstä. Ne vaivaavat etenkin Saharan eteläpuolista Afrikkaa, Etelä-Aasiaa ja Keski- sekä Etelä-Amerikkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokisokeus tulehduttaa sarveiskalvon ja johtaa viime vaiheessa sokeutumiseen. Elefanttitaudissa jalkojen, kivesten ja joskus nivustenkin imusolmukkeet tukkiutuvat ja potilas turpoaa pahoin.

Japanilainen mikrobiologi Omura keskittyi maassa eläviin Streptomyces-suvun bakteereihin. Niiden tiedetään tuottavan valtavasti erilaisia muita bakteereja tuhoavia antibiootteja. Hän loi menetelmiä, joiden avulla pystyi määrittämään noita bakteereja tehokkaasti ja tuottamaan niitä suuria määriä. Hän eristi maasta uuden Streptomyces-kannan ja viljeli sitä laboratoriossa. Tuhansista viljelmistä hän valitsi 50 lupaavinta vahingollisten pöpöjen tuhoajaa.

Campbell sai tutkittavakseen Omuran viljelmät. Hän osoitti, että yhdestä viljelmästä löytynyt yhdiste torjui erittäin tehokkaasti kotieläinten loisia. Aine puhdistettiin ja nimettiin avermektiiniksi, josta taas kemiallisesti muokattiin vielä tehokkaampi ivermektiini. Sitä kokeiltiin ihmisillä ja sen huomattiin tappavan loisten toukkia.

Malaria on riivannut ihmisiä kautta historian. Malarian aiheuttaa yksisoluinen loinen, jota levittävät hyttyset. Loiset valtaavat veren punasolut. Potilaalle nousee kuume ja vakavissa tapauksissa hän saa aivovaurion ja kuolee.

Malaria uhkaa yli 3,4 miljardia maailman vähäosaisimmista ihmisistä. Sen uhreja on joka vuosi yli 450 000, heistä valtaosa on lapsia.

Sairautta on perinteisesti hoidettu klorokiinillä ja kiniinillä. Ne alkoivat toimia yhä huonommin, ja 1960-luvun lopulla malaria näytti uhkaavasti yleistyvän. Tu lähti etsimään apua perinteisestä kiinalaisesta lääketieteestä. Hän kävi läpi laajan kirjon yrttilääkkeitä, joita käytettiin malariaa sairastaviin eläimiin. Kesämaruna, Artemisia annua, herätti toiveita.

Vanhasta kirjallisuudesta löytämiensä vihjeiden avulla Tu onnistui eristämään kasvin aktiivisen yhdisteen. Hän osoitti ensimmäisenä, että tämä artemisiini oli erittäin tehokas malarialoisia vastaan sekä eläimillä että ihmisillä. Se poikkeaa aiemmista lääkkeistä siten, että se tappaa loiset varhaisessa kehitysvaiheessa.

Huomenna tiistaina julkistetaan fysiikan ja keskiviikkona kemian nobel.

Sisältö jatkuu mainoksen alla