Vuoden 2003 lääketieteen ja fysiologian Nobel-palkinnon jakavat yhdysvaltalainen Paul Lauterbur ja brittiläinen Peter Mansfield. Kaksikon havainnot ovat johtaneet mo...

Vuoden 2003 lääketieteen ja fysiologian Nobel-palkinnon jakavat yhdysvaltalainen Paul Lauterbur ja brittiläinen Peter Mansfield. Kaksikon havainnot ovat johtaneet modernin magneettikuvauksen (MRI) läpimurtoon käytännön lääketieteessä.

Magneettikuvaus perustuu ydinmagneettiseen resonanssiin. Kuvaustilanteessa potilas asetetaan laitteeseen, jossa on pysyvä voimakas magneettikenttä. Potilaaseen viedään radioaalloilla energia-annos, joka virittää elimistön vesimolekyyleissä olevat vetyatomien ytimet. Näiden palautuessa perustilaansa syntyy mitattavia signaaleja, joista kuva rakennetaan kuva. Magneettikuvauksesta on tullut lähes kaiken lääketieteellisen kuvaamisen perusmenetelmä. Erityisen hyvin se soveltuu tuki- ja liikuntaelimistön, keskushermoston (pää ja selkäydin) ja vatsaontelon kuvaamiseen.

Illinoisin yliopistossa työskennellyt kemisti Lauterbur (74) keksi, että gradientit mahdollistavat aikaisempaa tarkemman ja moniulotteisen kuvaamisen. Kun magneettikenttään aiheutetaan kuvauksen aikana nopeita muutoksia, palautuvista signaaleista saadaan tarkkaa paikkatietoa, joka voidaan analysoida ja muokata kaksiulotteiseksi kuvaksi. Fysiikan emeritusprofessori Mansfield (70), joka loi uransa Nottinghamin yliopistossa, on kunnostautunut erityisesti signaalien matemaattisen analyysin kehittämisessä.

Lääketieteen ja fysiologian palkinnon jakaa Tukholman Karoliinisen instituutin Nobel-komitea, johon kuuluvat kaikki lääketieteellisen tiedekunnan 50 professoria. Palkinto on arvoltaan kymmenen miljoonaa kruunua, hieman yli miljoona euroa. Nobelit jaetaan nyt jo 102. kerran. Ne luovutetaan suuressa gaalajuhlassa Tukholmassa Alfred Nobelin muistopäivänä 10. joulukuuta. Fysiikan palkitut kerrotaan huomenna tiistaina, kemian keskiviikkona. Nobel-viikko päättyy perjantana, kun Oslossa julistetaan Nobelin rauhanpalkinnon saaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla