Mikrohedelmöityksessä siittiö ruiskutetaan munasoluun.
Mikrohedelmöityksessä siittiö ruiskutetaan munasoluun.

Lääketieteen tai fysiologian Nobel-palkinnon sai ensimmäisen koeputkilapsen syntymään vuonna 1978 johtaneiden tekniikoiden kehittäjä, englantilainen Robert G. Edwards.

Lääketieteen tai fysiologian Nobel-palkinnon sai englantilainen Robert G. Edwards (s. 1925 Manchesterissä) ihmisten koeputkihedelmöityshoitojen kehittämisestä. Hänen ansiostaan on tullut mahdolliseksi hoitaa lääketieteellistä ongelmaa, joka haittaa yli kymmentä prosenttia pariskunnista maailmassa.

Edwardsilla oli jo 1950-luvulla visio koeputkihedelmöityksestä lapsettomuuden hoidossa. Hän työskenteli systemaattisesti tavoitteensa eteen ja onnistui saamaan aikaan munasolun hedelmöittymisen soluviljemässä petrimaljalla.

Lopulta 25. heinäkuuta 1978 Edwardsin unelma toteutui, kun ensimmäinen koeputkilapsi Louise Brown syntyi. Sen jälkeen Edwards kollegoineen jatkoi koeputkihedelmöitystekniikan kehittämistä, ja hoitomuoto levisikin kaikkialle maailmaan.

Noin neljä miljoonaa ihmistä on syntynyt koeputkihedelmöityshoitojen seurauksena. Osa heistä on jo aikuisia ja joistakin heistä on tullut myös vanhempia.

Toiset tutkijat olivat osoittaneet, että hedelmöittyminen kehon ulkopuolella oli mahdollista ainakin kaneilla. Edwards huomasi pian, että ihmisten munasolujen elinkierto oli aivan erilainen kuin kaneilla. Hän selvitti, mitkä hormonit säätelevät munasolun kypsymistä ja missä olosuhteissa siittiö kykenee hedelmöittämään munasolun. Koeputkihedelmöitys onnistui ensi kerran vuonna 1969.

Hedelmöittymisestä huolimatta solunjakautuminen pysähtyi alkuunsa. Edwards epäili, että munasarjoissa kypsyneet munasolut toimisivat paremmin kuin solut, jotka otettiin naisen kehosta aiemmassa vaiheessa. Edwards kehitti keinoja saada pitemmälle munasarjassa kehittynyt munasolu koeputkihedelmöitystä varten.

Yhdessä gynekologi Patrick Steptoen kanssa sai tällaisten munasolujen avulla alkion jakautumaan kahdeksansoluiseen vaiheeseen asti. Eettisten kysymyksien takia tutkimus menetti kuitenkin julkisen rahoituksen tässä vaiheessa. Yksityisten lahjoitusten turvin Edwards ja Steptoe jatkoivat tekniikan kehittämistä. He asettivat klinikalleen tulleen rouva Brownin kohtuun kahdeksansoluisen alkion, joka kehittyi normaalisti ja täyden ajan. Terve tyttö syntyi keisarileikkauksella heinäkuussa 1978.

Keinohedelmöitysmenetelmää on kehitetty paljon ensimmäisistä yrityksistä. Esimerkiksi mikrohedelmäityksessä yksittäinen siittiö ruiskutetaan ohuella putkella suoraan munasolun sisään. Hoitomuoto yleistyi 1990-luvun puolen välin jälkeen. 

Edwards opiskeli biologiaa Walesin yliopistossa Bangorissa sekä Edinburghin yliopistossa Skotlannissa. Vuodesta 1963 hän työskenteli Cambridgen yliopistossa ja sittemmin Cambridgeen Steptoen kanssa perustamallaan hedelmöityshoitoklinikalla. Hän on Cambridgen yliopiston emeritusprofessori.

Lisää Edwardsin Nobel-palkinnosta Nobel-säätiön sivuilla (englanniksi).

Vesistöissä kasvavat toukat imevät muovia itseensä.

Mikromuovi eli alle viiden millin kokoinen ja vielä huomattavasti pienempi muovisilppu on tiedostettu valtavaksi ongelmaksi merissä ja vesistöissä.

Vaatteista, kosmetiikasta ja muista tuotteista irtoava mikromuovi päätyy luontoon eikä poistu sieltä. Ravinnon mukana sitä päätyy eläimiin, ja muovi kiertää ravintoketjussa.

Nyt Belfastin ja Readingin yliopistojen tutkijat ovat tehneet huolestuttavan havainnon. Hyttyset ja muut hyönteiset levittävät mikromuovia myös maanpäällisiin ravintoketjuihin, he raportoivat Biology Letters -lehdessä.

Hyönteisten toukat kasvavat vedessä, jossa ne siivilöivät mikroskooppisia muovinpalasia sisäänsä ruoan mukana. Muovi säilyy toukassa, kun se muodonmuutosten myötä kasvaa aikuiseksi hyönteiseksi.

Tutkijat syöttivät lintuhyttysen toukille mikroskooppisia muovinpalasia, kooltaan 2–15 mikrometriä. Mikrometri on millimetrin tuhannesosa. Mitä pienempää muovi oli, sitä enemmän sitä päätyi toukkiin.

Ällistyttävä havainto oli, että muovi ei hävinnyt toukista mihinkään, kun ne kokivat muodonmuutoksen ja kasvoivat aikuisiksi. Täysikasvuisessa lintuhyttysessä muovia oli huomattavia määriä.

”Toukat suodattavat ravintoa suuhunsa eivätkä ne erota, mikä on muovia ja mikä ruokaa. Ne syövät levää, joka on suunnilleen saman kokoista kuin mikromuovi”, kertoo eläintieteen professori Amanda Callaghan Belfastin yliopistosta The Guardian -lehdessä.

Callaghan pitää erittäin todennäköisenä, että myös muiden hyönteislajien vedessä elävät toukat syövät mikromuovia ja kuljettavat sitä aikuisina ympäriinsä. Hyönteiset päätyvät ruoaksi muun muassa linnuille, lepakoille ja hämähäkeille, ja sitä kautta muovia kulkeutuu maanpäällisiin ravintoketjuihin.

”Hyönteisparvien mukana muovia voi nousta ilmoille suuria määriä. Se on todella masentavaa. Tämä muovi ei katoa ikinä mihinkään”, tutkimusta johtanut Callaghan valittelee.

Englannissa mikromuovia on löydetty jo esimerkiksi päivänkorennoista ja vesiperhosista. Walesin joissa jopa puolella tutkituista hyönteisentoukista on mikromuovia sisuksissaan.

Merilinnuistakin on jo löydetty mikromuoveja, mutta aiemmin ei ole tutkittu, voisivatko ne levitä ravinnosta hyönteisten välityksellä.

”Tämä on aiemmin tuntematon reitti. Se altistaa sellaisetkin eläimet, jotka tavallisesti eivät muoville altistu. Emme vielä tiedä vaikutuksia”, Callaghan sanoo.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä4400
Liittynyt21.7.2017

Mikromuovia päätyy hyttysiinkin

"These problems, if they hold true in people as has been shown in the case of BPA, will carry over to future generations through their effects on the germline. The researchers showed that, if it were possible to eliminate bisphenol contaminants completely, the effects would still persist for about three generations ." BPA replacements in plastics cause reproductive problems in lab mice
Lue kommentti

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä4400
Liittynyt21.7.2017

Mikromuovia päätyy hyttysiinkin

Entä kanojen muovisen juomasäiliöt: kuinka paljon niistä liekenee ainetta, ja päätyykö se jopa kananmuniin? On selvää, että eläinten juomavesi tulisi vaihtaa päivittäin, mutta moni ei näin tee. Jo muutaman hellepäivän säiliössä seissyt vesi haisee voimakkaasti, vaikka se ei olisi käytössä (eli sinne ei kulkeudu nokan kautta rehupölyä tms. joka alkaisi sitten pilaantua). Jos broilerin/kanan päivittäinen juomavesi haisee selkeästi muoville, miten se voi olla vaikuttamatta ihmiseen, joka syö usein...
Lue kommentti

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Valveilla makaaminen tekee vuoteesta vihollisen, joka estää nukkumisen.

Hyvä yöuni on terveytemme elintärkeitä peruspilareita. Se elvyttää kehon, uudistaa soluja, hoitaa mieltä, huoltaa muistia ja suojaa sairauksilta.

Univaje toimii päinvastoin ja on elimistölle myrkkyä.

Se heikentää muistia, häiritsee tunne-elämää, koettelee aineenvaihduntaa ja immuunipuolustusta ja altistaa sairauksille, kuten diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille, mielenterveyden häiriöille ja aivorappeumille, esimerkiksi Alzheimerin taudille.

Jokainen nukkuu joskus huonosti, mutta toisilla univaikeudet kroonistuvat. Paradoksaalisesti ihminen alkaa silloin pelätä, ettei saa unta, niin paljon, ettei saa unta. Sänky ei ole enää ystävä vaan vihollinen.

Perinteisesti pitkäaikaista unettomuutta on hoidettu lääkkeillä, mutta nykyisin niitä ei enää suositella. Tilalle on tullut lääkkeettömiä vaihtoehtoja, kuten kognitiivis-behavioraalinen cbt-terapia.

Sänky on vain nukkumista varten

Cbt-terapian ytimessä on nukkumista haittaavien pelkojen ja muiden kielteisten ajatusmallien horjuttaminen ja purkaminen.

Tässä yksi tärkeä keino on rajoittaa vuoteessa oloa, sillä pahimmillaan oma sänky on uniongelmaiselle ärsyke, joka estää nukkumisen. Hän on ehdollistunut siihen, että sängyssä odottaa kurja yö.

”Tarkoituksena ei ole rajoittaa nukkumista vaan vuoteessa oloa. Jokainen vuoteessa valveilla oltu hetki vahvistaa negatiivista yhteyttä valveen ja vuoteen välillä”, sanoo Helsingin uniklinikan toiminnanjohtaja Anne Huutoniemi, joka hoitaa uniongelmaisia cbt:llä.

Käytännössä ensin arvioidaan, miten kauan uneton todellisuudessa nukkuu silloin, kun kokee, ettei nuku silmän täyttä. Jos keskiarvoksi saadaan vaikkapa 5,5 tuntia yössä, siitä tehdään vuoteessaoloaika, ja ihminen alkaa mennä nukkumaan vuoteessaoloaikansa verran ennen tavanomaista ylösnousuaikaansa.

Aluksi aikataulua noudatetaan kaksi viikkoa. Jos uneton ei saa unta puolen tunnin kuluessa sänkyyn menosta tai herää yöllä ja virkistyy, hänen on noustava sängystä ja pysyttävä sieltä poissa, kunnes vireys taas vaihtuu väsymykseen.

Jos kahden viikon jälkeen suurin osa sovitusta vuodeajasta kuluu unessa, nukkumaanmenoa voidaan alkaa aikaistaa 15 minuuttia viikossa. Tätä jatketaan, kunnes saavutetaan ideaaliaika, joka kerryttää unta sopivasti.

 

Lue lisää

Tiede-lehdessä 11/2018 on pitkä artikkeli, jossa lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja Mari Heikkilä kertoo, miten aivot ehdollistuvat pelkäämään nukkumaan menoa, miten hyviä tuloksia cbt-hoito on tuottanut ja miten itse kukin voi auttaa itseään nukahtamaan helpommin.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.