Yhdysvaltainen ja kaksi brittitutkijaa jakavat vuoden 2001 lääketieteen Nobelin palkinnon. Leland Hartwell, Paul Nurse ja Timothy Hunt palkittiin solujen jakautumiseen liittyvistä havainnoista. Kolmikon löydöt ovat vauhdittaneet syöpätutkimusta, todet...

Yhdysvaltainen ja kaksi brittitutkijaa jakavat vuoden 2001 lääketieteen Nobelin palkinnon. Leland Hartwell, Paul Nurse ja Timothy Hunt palkittiin solujen jakautumiseen liittyvistä havainnoista. Kolmikon löydöt ovat vauhdittaneet syöpätutkimusta, todetaan palkinnon perusteluissa.Solujen elämä noudattaa tiettyä rytmiä, solusykliä, joka koostuu useasta vaiheesta. Elämän alussa, kasvun aikana, kaikki normaalit solut jakautuvat nopeasti. Kasvun päätyttyä useimmat solut jakautuvat vain silloin, kun ne korjaavat syntyneitä vaurioita. Jakautumisessa tapahtuvaa perimän rakennusainesten kopiointia ohjaavat tietyt geenit. Jos säätely pettää ja sykli sekoaa, solu alkaa jakautua omatoimisesti muista elimistön käskyistä piittaamatta. Seurauksena voi olla syöpä.

Leland Hartwell on kunnostautunut sykliä säätelevien geenin metsästyksessä. Yksi niistä, ns. start-geeni, tahdittaa eri vaiheiden ensi askelia. Hartwellin ansioksi luetaan myös käsite kontrollikohta. Se on syklin vaihe, jossa solu tarkistaa, että jakautuminen on sujunut normaalisti. Paul Nurse ja Timothy Hunt ovat puolestaan tutkineet jakautumiseen liittyviä proteiineja, jotka ovat usein avainasemassa, kun solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Tärkeimpiä ovat Huntin löytämät sykliinit ja Hartwellin solusykliinikinaasit, (cyclin dependent protein kinase, CDK), jotka vaikuttavat toisiinsa ja solusyklin etenemiseen. CDK-molekyylit ovat syklin moottori, sykliinit puolestaan vaihteisto, joka määrä oikean tahdin. Molemmat voivat toimia myös syöpägeeneinä. Niillä tiedetään olevan vaikutuksia kahteen tunnetuimpaan syövän estogeeniin - p53:een ja retinoblastoomageeniin. Noin puolessa syövistä p53 toimii virheellisesti. Joidenkin syöpäpotilaiden kasvaimista löydetään suuria määriä solusyklin säätelijöitä. CDK-estäjien tehoa kokeillaan jo potilaskokeissa.Lääketieteen palkinnon myöntää Tukholman Karoliinisen instituutin Nobel-komitea, johon kuuluvat kaikki lääketieteellisen tiedekunnan 50 professoria. Tämänvuotisen palkinnon arvo on kymmenen miljoonaa kruunua, hieman yli kuusi miljoonaa markkaa.Viime vuonna kunnia meni Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin. Arvid Carlsson, Paul Greengard ja Eric Kandel palkittiin keskushermoston viestiliikennettä käsittelevistä tutkimuksista, jotka ovat raivanneet tietä uusille lääkekeksinnöille. Kolmikon havainnot ovat poikineet lääkkeitä mm. Parkinsonin tautiin ja skitsofreniaan.Nobeleita jaetaan nyt 101. kerran. Fysiikan palkitut julkistetaan huomenna tiistaina, kemian keskiviikkona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla