Tiede-lehti seuraa Vancouverissa maailman suurinta tiedetapahtumaa 16.-20. helmikuuta 2012.
Tiede-lehti seuraa Vancouverissa maailman suurinta tiedetapahtumaa 16.-20. helmikuuta 2012.

Saavutus enteilee etähoitamisen aikakautta, uskovat tutkijat. 

Ensi kertaa potilaita on onnistuttu lääkitsemään heidän elimistöönsä asennetulla ohjelmoitavalla mikrosirulla, kertoivat tutkijat Yhdysvaltain tieteenedistämisseuran vuosikokouksessa Vancouverissa.

Seitsemän osteoporoosia potevaa naista sai päivittäisen lääkeannoksensa pieneltä laiteelta, joka oli heidän kehossaan neljä kuukautta. Laitteet olivat turvallisia, ja potilaat kertoivat usein unohtaneensa, että heillä ylipäätään oli istute.

Ohjelmoitavuuden lisäksi laitteen juju on siinä, että sitä voidaan ohjeta langattomasti kehon ulkopuolelta. Tutkijat povaavat onnistuneesta kokeesta lähtölaukausta telelääketieteen eli etähoitamisen aikakaudelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

MIT:n ja MicroChips-yrityksen tutkimuksessa mikrosiru jakeli 65-70-vuotiaiden potilaiden elimistöön teriparatidi-nimistä osteoporoosilääkettä. Tietokoneen muistitikun kokoinen laite antoi vastaavat annokset kuin mitä normaalisti annetaan päivittäisinä ruiskeina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ohjelmoitavat istutteet saattavat panna uusiksi paitsi osteoporoosin myös monien muiden sairauksien hoidon. Teknologiasta hyötyvät kroonisesta sairaudesta tai kivusta kärsivät, jotka tarvitsevat usein ruiskeita.

Monissa lääkityksissä on ongelmana se, että potilaat eivät ota lääkkeitään. Siru tuo pulmaan ratkaisun.

"Potilaiden ei tarvitse huolehtia ovatko he ottaneet lääkkeensä, eikä heidän tarvitse pelätä pistoksista koituvaa kipua", sanoi Robert Farra MicroChipsistä.  

Testatuissa siruissa lääke oli pakattu nuppineulan pään kokoisiin säiliöihin. Nämä on päällystetty ohuella platina- ja titaanikalvolla, joka sulaa, kun siihen johdetaan sähkövirta. Silloin lääke vapautuu.

Tutkimuksen julkaisi Science Translational Medicine. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla