Vantaan vankilan muuri. Kuva: Sami Kero / HS
Vantaan vankilan muuri. Kuva: Sami Kero / HS

Oxfordin yliopiston tutkijat seurasivat Ruotsissa vapautuneita vankeja neljän vuoden ajan.

Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa lääkkeiden ja terapian todettiin ehkäisevän uusia rikoksia.

Vapautetun vangin riski langeta uuteen väkivaltaiseen rikokseen voi laskea jopa puoleen, jos hän kävelee vankilasta psyykenlääkeresepti kourassaan. Tämän huomasivat Oxfordin yliopiston tutkijat seurattuaan Ruotsissa vuosina 2005–2010 vapautuneita vankeja.

Tutkimuksen aikana Ruotsissa vapautui yli 22 000 vankia, joista 92 prosenttia oli miehiä. Heitä seurattiin keskimäärin neljä ja puoli vuotta. Sinä aikana hieman harvempi kuin joka viides syyllistyi uudestaan väkivaltarikokseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uusimisriski oli pienempi niillä, jotka olivat saaneet terapiaa tai lääkehoitoa psyykkisiin ongelmiin tai riippuvuuksiin. Psykoosilääkitys vähensi väkivaltarikoksen uusimista 42 prosentilla, psykostimulantit 38 prosentilla ja riippuvuuksien hoitoon annetut lääkkeet 52 prosentilla. Masennus- tai epilepsialääkkeistä ei ollut tässä suhteessa apua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Terapiat osoittautuivat tutkimuksessa yhtä tehokkaiksi kuin lääkkeet, kun ne keskittyivät riippuvuuksien parantamiseen tai asenteen muuttamiseen rikollisuutta kohtaan.

”Koska psyykkisistä häiriöistä kärsivät vangit hyötyvät sekä lääkkeellisistä että psykologisista hoidoista, tutkijoiden pitäisi selvittää, voisiko yhdistelmäterapia tuottaa vielä paremman tuloksen”, tutkimuksen tekijät ehdottavat tiedotteessa.

Tutkijat pitävät psyykenlääkkeitä terapiaa käyttökelpoisempana keinona vähentää rikollisuutta, sillä vapautuneiden vankien tavoittaminen säännölliseen terapiaan voi olla vaikeaa ja lääkehoitoa kalliimpaa.

”Psyykkiset sairaudet ovat vangeilla yleisiä kaikkialla maailmassa. Useimmat, jotka voisivat hyötyä lääkehoidosta, eivät sitä vankilasta vapauduttuaan saa”, tutkijat toteavat.

Tutkimuksen julkaisi Jama.

Sisältö jatkuu mainoksen alla