Kuvassa on 60 päivän ikäinen aivo-organoidi. Optiset kupit näkyvät tummina kasvustoina. Kuva on tutkimuksesta.
Kuvassa on 60 päivän ikäinen aivo-organoidi. Optiset kupit näkyvät tummina kasvustoina. Kuva on tutkimuksesta.

Kantasolututkimus on mahdollistanut minielinten kasvattamisen. Ajatuksena on, että ne edistävät lääketieteen tutkimusta.

Düsseldorfin yliopistollisen sairaalan tutkijat onnistuivat kasvattamaan pienet ”aivot”. Ne taas kasvattivat silmän esiasteet, jotka reagoivat valoon.

Aivojen kasvattaminen laboratoriossa saattaa kuulostaa tieteiskauhuelokuvan juonelta.

Kantasolut ovat kuitenkin antaneet tutkijoille mahdollisuuden edistää tietämystä elimistä, kuin he ovat kasvattaneet pieniä versioita niin sydämistä kuin aivoista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näitä minielimiä sanotaan organoideiksi. Tutkimus julkaistiin Cell Stem Cell -tiedelehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laboratorioaivot kehittivät silmän esiasteet itsekseen saatuaan tutkijoilta ”ohjeet” tehtävään A-vitamiinin muodossa. A-vitamiini on tärkeä ainesosa silmän kehittymisessä.

Kasvatettuun aivokudokseen syntyi niin sanottuja optisia kuppeja. Aikaisemmissa tutkimuksessa on kyllä luotu näitä optisia kuppeja ja muita silmän esiaste-organoideja, mutta tässä kokeessa kupit muodostuivat ensimmäisen kerran osana aivoja.

Tulos ei silti ole yllätyksellinen, sillä silmät ovat monessa mielessä ulostyöntynyt osa aivoja. Näköelimemme kehittyvät aivomassasta myös normaalisti kohdussa kasvavalle lapselle.

Aivo-organoidien ”silmät” kehittyivät suurin piirtein samaan tahtiin kuin sikiöllä.

Ensimmäiset merkit näköelimistä havaittiin, kun organoidi-aivot olivat 30 päivän ikäiset. Optiset kupit kykenivät havaitsemaan valoa jo 50 päivän jälkeen.

Optisissa kupeissa havaittiin useita eri silmäsoluja sekä kehittyvää sarveiskalvoa.

Kupissa kehittyvä verkkokalvo, silmän aistiva osa, oli todistetusti muodostanut yhteyden aivoihin. Tämä oli merkittävä saavutus, sillä ennen tätä tutkijat eivät ole havainnoineet yhteyden muodostumista verkkokalvolta.

Düsseldorfin tutkijat loivat 16 erää aivo-organoideja, yhteensä 314 kappaletta. Niistä 72 prosenttia alkoi onnistuneesti luoda optisia kuppeja.

”Nämä organoidit auttavat meitä tutkimaan aivojen ja silmien yhteispeliä sikiön kehittymisen aikana”, tutkimuksen vetäjä Jay Gopalakrishnan kommentoi löydöstä tiedotteessa.

Tutkijoiden tarkoituksena on käyttää organoideista saatua tietoa synnynnäisten silmävaurioiden tutkimiseen ja potilaille henkilöityjen hoitojen kehittämiseen.

TIEDEMIES92
Seuraa 
Viestejä9

Varmaan jonain päivänä tosiaan pystytään kasvattamaan käytännössä eläviä olentoja.. Vaikka vaimo löisi paistinpannulla päähän tai kissasi jää auton alle, ei hätää. Kaikki on korjattavissa kantasoluhoidoilla. Toki onko "henkilö" täysin sama vai osittain sama vaiko ihan uusi, siitä voi kiistellä. Kaikki me olemme "bionisia" koneita. Tai sitten tämä on vain Matrixia, oli miten oli.. Kuitenkin selviö että tiede menee harppauksin eteenpäin ja tekoäly kiihdyttää entisestään kaikkia tieteenaloja. Tulevaisuudessa voi varmaan huoletta käyttää alkoholia ja huumaavia aineita kun aivosolut parannettavissa. Koneet tekee työt, parantaa vauriot, hoitaa politiikan? :D Ihmiset ja Eläimet sitten laiskottelee ja nautiskelee päivät pitkät ja jos vaurio yllättää niin ei hätää, kaikki on parannettavissa.

Deimos
Seuraa 
Viestejä23633

Joo... Joillekin voisi kasvattaa vaikka uudet aivot (Huumoria). Linkkasin uutisen kai viikko sitten jo tänne. Kyllähän tuo asioita eteen päin vie. Ehkä jopa niin pitkälle joskus että luomme keinotekoista elämää (Kun mennään todella pitkälle).

Muistan yhden scifisarjiksen missä hullu tiedemies kehitti elämää. Taisi päätyä niin että siitä kehittyi pikavauhtia ylivetainen rotu.

Einstein:Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Einstein:The most beautiful experience we can have is the mysterious.It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla