Ihmisen maksakudosta.
Ihmisen maksakudosta.

Yhdysvaltalaistutkijat onnistuivat rakentamaan ihmismaksan toimivia miniversioita.

Wake Forest -yliopiston tutkijat onnistuivat kasvattamaan ihmisen maksasoluista miniatyyrimaksoja, jotka toimivat oikean maksan tavoin. Seuraavaksi katsotaan, jatkavatko maksat työskentelyä, kun ne siirretään koe-eläimeen.

Tutkijat käyttivät uusien maksojen runkona eläinmaksoja, joihin jätettiin jäljelle vain kollageenitukirakenne sekä suonisto. Alkuperäiset solut korvattiin ihmisen maksasoluilla ja verisuonia verhoavilla soluilla.

Tämän jälkeen laboratoriomaksa asetettiin bioreaktoriin, joka ruokki sitä hapella ja ravinteilla. Viikon kuluttua tutkijat havaitsivat, että maksan runkoon oli kasvanut runsaasti ihmisen maksakudosta ja se toimi ihmismaksan tavoin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Olemme innostuneita tuloksesta, mutta painotamme, että vielä on monia teknisiä esteitä ylitettävänä, ennen kuin hyöty yltää potilaisiin asti", sanoo tutkimushanketta johtava Shay Soker, joka esittelee tutkimuksen alansa konferenssissa Bostonissa huomenna. "Toimivaan ihmismaksaan tarvitaan miljardeja soluja, emmekä ole vielä myöskään varmistaneet laboratorioelinten turvallisuutta."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laboratoriomaksoista toivotaan apua siirtomaksapulaan. Niitä voitaneen myös käyttää uusien lääkkeiden  testaamisessa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla