Merkurius kiertää Aurinkoa lähimpänä planeetoista. Kuva: Nasa
Merkurius kiertää Aurinkoa lähimpänä planeetoista. Kuva: Nasa

Venus tulee kiertoradallaan lähimmäs Maata, mutta keskimäärin ajan mittaan Merkurius on avaruudessa planeetoista lähinnä meitä.

Mikä Aurinkokunnan planeetoista on lähin naapurimme? Vastaus tuntuu ilmiselvältä. Tietenkin Venus. Tai jos ei satu muistamaan, onko se nyt Venus vai Mars, niin kuitenkin jompikumpi niistä sen on oltava, eikös niin? Maapallohan kiertää niiden välissä.

Planeettojen järjestys ja malli Aurinkokunnasta on tuttu jo peruskoulusta. Auringosta ensimmäinen planeetta on Merkurius, sitten tulee Venus, Maa, Mars, Jupiter ja niin edespäin. Venuksen kiertorata on lähimpänä Maan kiertorataa ja lähimmillään Venus tulee likemmäs maapalloa kuin muut planeetat.

Keskimäärin Merkurius on kuitenkin meitä lähinnä avaruudessa, vaikka sen kiertorata on kauempana meistä kuin Venuksen. Tämän osoittivat nyt kolme amerikkalaistutkijaa Physics Today -tiedelehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Havainto kuulostaa yllättävältä. Se aukeaa maalaisjärjelläkin, kun hetken pohtii. Planeetat eivät kierrä Aurinkoa yhdessä suorassa jonossa kuin grillitikkuun pujotetut kirsikkatomaatit, vaan kukin radallaan ja aivan eri nopeudella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurimman osan ajasta planeetat ovat hajallaan ympäri avaruutta ja hyvinkin kaukana toisistaan. Esimerkiksi tällä hetkellä maapallosta katsottuna Uranus ja Neptunus ovat Auringon toisella puolessa, Venus sivulla ja Merkurius meidän ja Auringon välissä.

Tästä kierrosta seuraa, että Merkurius on avaruudessa meitä lähin planeetta lähes puolet ajasta. Venus on meitä lähin 36 prosenttia ajasta. Silloin tällöin, noin 18 prosenttia ajasta, Mars osuu meitä lähimmäksi.

Tutkijakolmikko kehitti uudenlaisen menetelmän planeettojen keskimääräisen etäisyyden mallintamiseen ja rakensivat tietokonemallin, jossa he pyörittivät planeettojen kiertoa peräti 10 000 vuoden ajan.

Logiikka aukeaa selvästi tutkijoiden tekemästä videosta, jossa Los Alamosin kansallisessa laboratoriossa tutkimusapulaisena työskentelevä insinööri Tom Stockman avaa mallinnuksen taustoja. Planeettojen pyörimissimulaatio alkaa kohdasta 1:30.

Malli osoittaa myös sen, että Merkurius on itse asiassa ajan mittaan keskimäärin lähin planeetta avaruudessa mille tahansa aurinkokunnan planeetalle. Se on jopa Plutoa lähinnä suuremman osan ajasta kuin muut planeetat.

Havainto ei toki myllää uusiksi tieteen käsitystä aurinkokunnasta, mutta tutkijoiden nyt kehittämä malli antaa aiempaa tarkempia tuloksia planeettojen keskimääräisistä etäisyyksistä toisiinsa nähden. Se osoittaa myös vääräksi usein eri lähteissä toistetun väitteen siitä, että Venus olisi meitä lähinnä suurimman osan ajasta.

Suurimman osan ajasta etäisyys Maasta Merkuriukseen on siis pienempi kuin etäisyys Venukseen tai Marsiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla