Ilmastonmuutoksesta huolestuneen ei kannata purra nautaa. Kuva: <span class="photographer">Kuvapörssi.</span>
Ilmastonmuutoksesta huolestuneen ei kannata purra nautaa. Kuva: Kuvapörssi.

Ruoan ilmastokuormituksen ratkaisee se, mitä syö, eikä se, mistä raaka-aineet tulevat.

Lähiseudulla kasvatettu ruoka ei ole välttämättä sen ilmastoystävällisempää kuin kauempaa kuljetettu, osoittaa tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Christopher Weber Carnegie Mellon –yliopistosta havaitsi kollegoineen, että kuljetusten osuus ruokatuotannon kasvihuonepäästöistä on vain pieni puhahdus. Painavimman hiilijalanjäljen aiheuttavat naudanliha ja lypsykarja.

Weberin johtamassa laajassa analyysissa kartoitettiin kattavasti muun muassa lannoitteiden tuotannon ja kuljetuksen aiheuttamia päästöjä, karjan synnyttämiä metaanimääriä sekä raaka-aineen matkaa markkinoille. Ilmeni, että loppukuljetus lisäsi kasvihuonepäästöjä keskimäärin vain neljä prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pahimmaksi kasvihuonekaasujen lähteeksi osoittautui punainen liha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Weberin mukaan keskivertolihansyöjä toimii siis vihreämmin, jos syö useammin vaikka sitten kaukanakin tuotettua kanaa ja vihanneksia kuin paikallisesti tuotettua naudanlihaa.

Tutkimuksen julkaisi Environmental Science and Technology ja siitä kertoi New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla