Albert Einstein ei ollut lapsinero. Kuvassa suhteellisuusteorian isä kolmevuotiaana. Kuva: Wikimedia Commons.
Albert Einstein ei ollut lapsinero. Kuvassa suhteellisuusteorian isä kolmevuotiaana. Kuva: Wikimedia Commons.

Naiset karttavat tieteenaloja, joiden uskotaan vaativan synnynnäistä neroutta.

Naisten edustus tiedemaailmassa voi heijastaa ihmisten yleisiä käsityksiä siitä, mitä eri ammateissa menestyminen vaatii.

Uusi yhdysvaltalainen tutkimus osoitti, että naisia työskentelee vähemmän aloilla, joiden uskotaan vaativan sisäsyntyistä lahjakkuutta. He suuntautuvat pikemminkin sinne, missä onnistumisen avaimena pidetään empatiaa tai ahkeruutta.

Tutkijat tekivät kyselyn, johon vastasi 1820 tutkijaa ja opiskelijaa 30 oppiaineesta yksityisistä ja valtion yliopistoista eri puolilta Yhdysvaltoja. Heitä pyydettiin ottamaan kantaa väittämiin, kuten "Alani huippututkijalta vaaditaan erityiskykyjä, joita ei yksinkertaisesti voi opettaa".

Kysely paljasti, että ihmiset uskovat joidenkin alojen vaativan "loistavaa älyä" ja "neroutta", kun taas toiset voi ottaa haltuun sitkeydellä ja kovalla työllä. Oppiaineissa, joiden katsottiin vaativan synnynnäistä lahjakkuutta, oli vähemmän naisia opiskelijoina, opettajina ja tutkijoina. Tutkimusryhmä arvelee, että jakaumaan voi olla syynä strereotyyppi, jonka mukaan nasista ei löydy tällaisia luonnonlahjakkuuksia.

Tutkimuksen julkaisi Science.

rasmus
Seuraa 
Viestejä143
Liittynyt11.1.2015

Lahjakkuuskäsitykset rajoittavat naisten uria

syytinki 17.01.2015 klo 11:04 Tuota, ollaanko nyt ihan varmoja sanavalinnasta. Eikö sen pitäisi olla " Akat on yhtä tasa-arvottomia kuin muutkin ". Huomautan vielä, että ei ole meidän miesten vika, että olemme luomakunnan kruunuja. Rasismi on vääräsana, mutta halusin ottaa termin sukupuolirasismi käyttöön, koska se pohjautuu usein samaan asiaan kuin rasismi. Valkoiset miehet, jotka tytöttelevät naisia ja melkein alitajuisesti ajattelevat, että naiset sopivat vähän yksinkertaisempiin...
Lue kommentti
Japetus
Seuraa 
Viestejä10951
Liittynyt20.6.2009

Lahjakkuuskäsitykset rajoittavat naisten uria

syytinki 17.01.2015 klo 11:04 Huomautan vielä, että ei ole meidän miesten vika, että olemme luomakunnan kruunuja. Juuri niin. Minkäs minä sille mahdan, että Pappa armahin teki minusta kikkelinsilvontaa vaille täydellisen?
Lue kommentti

Olli S. paljastaa salaisuutensa: "Mä puhun tahallani ristiin, että Japetus saisi oikeita aiheita syyttää mua."
o_turusella on jännä fetissi: "Minä en todellakaan kuse housuuni vaan sinun silmääsi."
sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%.. eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"
Keijona ymmärtää naisia: "Onkohan sellaista munasolua edes olemassa ? Onko joku nähnyt sellaisen?"