Berberiiniä uutetaan muun muassa ruostehappomarjapensaan kuorista ja juurista. Kuva: Wikimedia Commons.
Berberiiniä uutetaan muun muassa ruostehappomarjapensaan kuorista ja juurista. Kuva: Wikimedia Commons.

Berberiininä tunnettu luonnontuote käy laihdutuslääkkeestä ainakin hiirillä.

Ruskea rasvakudos on useassa tutkimuksessa liitetty hoikkuuteen ja hyvään kylmänsietoon, ja sen määrän lisäämisestä elimistössä on povattu uutta hoitokeinoa lihavuuteen. Nature Communications -lehden julkaisemassa tutkimuksessa tutkimusryhmä onnistui lisäämään ruskean rasvan aktiivisuutta ja määrää hiirillä berberiininä tunnetun aineen avulla.

Berberiiniä löytyy tiettyjen kasvien juurista ja kuoriosista, ja kiinalaisessa lääketieteessä sitä on käytetty pitkään bakteerien, sienten, virusten ja loisten torjuntaan. Berberiinin ympärillä käy tiedemaailmassa melkoinen kuhina, sillä siltä on tutkimuksissa löydetty esimerkiksi diabetesta ehkäiseviä ja kolesteroliarvoja parantavia vaikutuksia. Suomessa berberiiniä myydään luontaistuotteena.

Nyt tehdyssä hiirikokeessa Guang Ning kollegoineen antoi neljän viikon berberiinikuurin hiirille, jotka olivat joko geneettisesti ylipainoisia tai elivät hyvin rasvaisella ruoalla. Kokeen aikana hiirten painonnousu pysähtyi, niiden energiankulutus kasvoi ja kylmänsieto parani. Tutkimusryhmä selittää vaikutuksia sillä, että berberiini aktivoi ruskeaa ja niin kutsuttua beigeä rasvakudosta. Siinä missä valkoinen rasvakudos muuttaa energiaa vararavinnoksi, ruskea ja beige rasva muuttavat sitä lämmöksi, mikä auttaa laihtumaan ja pysymään lämpimänä.

Ennen kuin berberiiniä voi suositella laihdutuslääkkeeksi, tutkimustulos on toistettava ihmisillä. Koe tehtiin hiirillä, joilla ruskean rasvan pitoisuus on luonnostaankin korkeampi kuin ihmisillä. Ihmisillä ruskeaa rasvaa on eniten vauvana, ja sen määrä hupenee iän myötä.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä41802
Liittynyt6.12.2009

Laihduttavaa ruskeaa rasvaa onnistuttiin lisäämään luontaistuotteella

Kapsky 28.11.2014 klo 06:32 Sata se oli Ylpönkin aikaan. 104 90v Ylppö muistaakseni kävi Intiassa opettamassa. Enemmän tarvittas Suomeen kiukkupusseja... Tosin 90-vuotispäivänään Ylppö oli esitelmöimässä Intiassa, mutta silti Toijalassa vietettiin juhlia. Myös koululaisille kerrotaan Akaan suurmiehestä ja kerran akaalainen 9-vuotias Henna Rantanen kirjoitti kirjeessään arkkiatrille näin: "Tervehdys Arkkiatri Arvo Ylpölle. Minä olen 3b-luokan oppilas täältä samojen ikkunoiden takaa mistä Sinä...
Lue kommentti