Kuva: Bill Branson, National Cancer Institute, Wikimedia Commons
Kuva: Bill Branson, National Cancer Institute, Wikimedia Commons

Paljon parjattu painon jojottaminen sai nyt tukea lääketieteestä.

Läpi aikuisiän jatkuva ylipaino altistaa diabetekselle, sydänsairauksille ja monille muille sairauksille. Laihduttaminen kuitenkin pienentää näitä terveysriskejä, vaikka laihtuminen jäisi väliaikaiseksi, raportoi Lancet Diabetes & Endocrinology -lehti.

Brittitutkimuksen mukaan pitkäkestoinen lihavuus ja ylipaino nostavat verenpainetta, altistavat diabetekselle ja aiheuttavat valtimomuutoksia, jotka altistavat sydän- ja verisuonitaudeille. Nämä haittavaikutukset ovat sitä suurempia, mitä pitempään lihavuus on kestänyt.

Lihavuuden kestosta riippumatta tutkijat havaitsivat myönteistä kehitystä osallistujilla, jotka missä tahansa aikuisiän vaiheessa onnistuivat pudottamaan painoaan yhden painoindeksikategorian verran esimerkiksi lihavasta ylipainoiseksi tai ylipainoisesta normaalipainoiseksi. Tämä havaittiin riippumatta siitä, kertyivätkö kilot takaisin myöhemmin.

Hiljattain julkaistiin toinen tutkimus, jossa lihavuuden kestolla ei havaittu olevan yhtä suurta vaikutusta kuin lihavuuden määrällä. Nyt julkaistut tulokset perustuvat kuitenkin yli 60-vuotiseen seurantaan, joten se on poikkeuksellisen kattava.

Tutkimukseen osallistui 1 300 vuonna 1946 syntynyttä miestä ja naista, joita on seurattu koko heidän elämänsä osana brittiläistä terveystutkimusta. Osallistujat olivat 60–64-vuotiaita.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim