DENVER, COLORADO - Onneton lapsuus voi aiheuttaa hermostossa muutoksia, jotka herkistävät vielä aikuisena ympäristön stressitekijöille, todettiin Yhdysvaltain tiedeviikolla. Tieto perustuu o...

DENVER, COLORADO - Onneton lapsuus voi aiheuttaa hermostossa muutoksia, jotka herkistävät vielä aikuisena ympäristön stressitekijöille, todettiin Yhdysvaltain tiedeviikolla. Tieto perustuu orpojen ja kaltoin kohdeltujen lasten sylkinäytteisiin, jotka kielivät pysyvästi kohollaan olevista stressihormonitasoista.

Minnesotan yliopiston tutkijoiden mukaan romanialaisista orpokodeista länteen adoptoitujen lasten kortisoli-hormoni on jatkuvasti hieman koholla. Se pysyttelee normaalin yläpuolella jopa iltaisin, jolloin pitoisuuden pitäisi olla matalimmillaan. Tutkitut lapset oli adoptoitu kurjista oloista vajaan vuoden ikäisinä. Toisaalta niillä romanialaispienokaisilla, jotka olivat saaneet uuden kodin jo vastasyntyneinä, ilmiötä ei havaittu. Toinen tutkimus käsitti 200 adoptiolasta ympäri maailman. Lapsista suurin osa oli saanut kohtuullista hoivaa ennen sijoitusta. Liki 80 prosentilla oli normaalit stressihormonitasot.

Eläinkokeista tiedetään, että emon hoivan ja poikasen stressivasteen välillä on selvä yhteys. Nuolemista ja hellyyttä vaille jääneilla rotanpoikasilla on herkistynyt hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisakseli. Tämä niin sanottu HPA-akseli vastaa muun muassa kortisoli-hormonin tuotannosta. Kortisoli saattaa tuhota muistia ja tunteita tahdittavan hippokampuksen eli aivoturson hermosoluja. Huolehtivaisten vanhempien lapset puolestaan potevat muita vähemmän masennusta ja ahdistuneisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla