Kuva: <span class="photographer">Corbis RF</span>
Kuva: Corbis RF

Metanolimyrkytys voidaan todeta muutamassa minuutissa myös tajuttomilta potilailta.

Helsingin yliopistossa ja yliopistollisessa sairaalassa tehdyssä väitöstutkimuksessa kehitettiin laite, jonka avulla metanolimyrkytys voidaan todeta muutamassa minuutissa myös tajuttomilta potilailta.

Metanolimyrkytykset yleistyivät Suomessa 1990-luvun puolivälissä, kun metanolia sisältävät lasinpesunesteet tulivat markkinoille EU-jäsenyyden myötä. Nykyisin metanoli aiheuttaa vuosittain 20-40 kuolemaan johtavaa myrkytystä, etyleeniglykoli 15-20 ja isopropyylialkoholi 1-5. Lievempiä liuotinainemyrkytyksiä ja -epäilyjä on moninkertainen määrä.

Sairaalahoitoon tulleen myrkytyspotilaan hoidossa erityisesti metanoli- ja etyleeniglykolimyrkytyksen nopea tunnistaminen on tärkeää. Liuotinainemyrkytyksen oireet ovat kuitenkin usein epämääräisiä ja taustatiedot puutteellisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olli Laakson tänään tarkastettavassa väitöstyössä muutettiin teollisuuden käyttöön tarkoitettu, infrapunaspektrometriaan perustuva mittalaitte uloshengitysilman tutkimiseen sopivaksi siten, että yksi uloshengitys riittää näytteeksi. Laite pystyy tunnistamaan näytteestä merkittävät uloshengitysilman osa-aineet ja määrittämään niiden pitoisuuden. Aikaa näytteen ottoon ja analyysiin kuluu vain muutama minuutti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laite osoittautui riittävän herkäksi ja tarkaksi hengenvaarallisen metanolimyrkytyksen osoittamiseen, ja se havaittiin hyödylliseksi myös myrkytyksen hoidon vasteen seurannassa.

"Menetelmällä voidaan uloshengitysnäytteestä todeta merkittävät liuotinainemyrkytykset, etyleeniglykolimyrkytystä lukuun ottamatta", Laakso toteaa yliopiston tiedotteessa.

Lue väitöskirja Helsingin yliopiston nettisivuilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla