Kuva: Ohikulkija / Wikimedia Commons
Kuva: Ohikulkija / Wikimedia Commons

Maaperän reaktio on erityisen voimakas pohjoisessa.

Pohjoisen havumetsävyöhykkeen ja arktisen alueen maaperä on vielä herkempi lämpenemiselle kuin on arveltu.

Maaperässä on sitoutuneena yli kaksi kertaa niin paljon hiiltä kuin ilmakehässä on. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on sitä parempi, mitä enemmän hiiltä pysyy varastoituneena maaperään.

Lämpötilan nousu kiihdyttää arveltua enemmän maaperän hajottajamikrobien toimintaa ja siten nopeuttaa hiilen vapautumista ilmakehään, erityisesti kylmissä  maissa.

Tämän sai selville Helsingin yliopiston tutkijatohtori Kristiina Karhu, joka keräsi kollegoineen maanäytteitä erilaisista ekosysteemeistä Artikselta Amazonille ja tutki niiden mikrobiston reaktiota lämpötilan muutokseen. Voimakkaimmin siihen reagoivat kylmien ilmastoalueiden maaperänäytteet.

Tämä on ongelmallista kahdesta syystä. Pohjoisten seutujen on ennustettu lämpenevän muuta maailmaa nopeammin. Niiden maaperä myös sisältää paljon hiiltä, joka lämpötilan noustessa vapautuu ilmakehään kasvavalla nopeudella.

- Pohjoisten alueiden, kuten Suomen, hiilivarastot ovat vielä luultua enemmän uhattuna ilmaston lämmetessä, Kristiina Karhu sanoo 

Tutkimuksen julkaisi Nature.

X

syytinki
Seuraa 
Viestejä9307
Liittynyt18.8.2008

Lämpö kiihdyttää hiilen vapautumista maasta

Luultavasti pitää paikkansa tuo tieto. Onhan tuosta ollut muistaakseni myös tutkimus, jossa todettiin hiilen irtomisen arviot olivat liian alhaiset. Tutkija toteaa "- P ohjoisten alueiden, kuten Suomen, hiilivarastot ovat vielä luultua enemmän uhattuna ilmaston lämmetessä, Kristiina Karhu sanoo". Tuohon totean, että niinku, mitä. Turpeen ja kuntan lahoaminen tietysti lisää hiilen eritystä, mutta samalla myös kasvuolosuhteet paranevat. Että mikä on uhattuna? Melkein päinvastoin (lisääntyvä)...
Lue kommentti