Portugalissa raivosi kesällä lukuisia metsäpaloja. Kuva: REUTERS/Rafael Marchante
Portugalissa raivosi kesällä lukuisia metsäpaloja. Kuva: REUTERS/Rafael Marchante

Sääilmiöistä eniten ihmisiä tappavat helleaallot, mutta taloudellisesti suurimmat menetykset aiheutuvat myrskyistä ja tulvista.

Pohjoisella pallonpuoliskolla rikottiin viime kesänä lähes 400 mittaushistorian lämpöennätystä.

Sadat lämpöennätykset eivät ole varsinainen yllätys, jos muistaa, että viime heinäkuu oli kuumin maapallon mittaushistoriassa tilastoitu kuukausi. Lisäksi kesäkuu oli mittaushistorian kuumin kesäkuu.

Poikkeukselliset lämpöaallot riepottivat kesä- ja heinäkuussa keskistä Eurooppaa. Ranskan Vérarguesissa mitattiin ennätykselliset 46 astetta. Tätä ennen Ranskassa ei ollut tilastoitu vielä kertaakaan yli 45 asteen lämpötilaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rikottujen ennätysten määrän on laskenut Kaliforniassa toimiva ilmastoinstituutti Berkeley Earth. Tuloksista uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tänä vuonna ajanjaksot maaliskuusta toukokuuhun ja kesäkuusta elokuuhun ovat olleet 140-vuotisen mittaushistorian toiseksi lämpimimmät, Yhdysvaltain sään ja valtamerten tutkimusorganisaatio NOAA puolestaan kertoo. Lämpimämpää on ollut ainoastaan vuonna 2016.

Alla olevasta grafiikasta näkyy, missä päin maapalloa oli viime kesänä poikkeuksellisen lämmintä.

Yhdeksän kymmenestä lämpimimmästä kesä–elokuusta on koettu vuodesta 2009 lähtien. Kymmenen kuumimman kesän joukkoon pääsee lisäksi vuosi 1998.

Berkeley Earth ottaa kesäkuukausiin mukaan myös toukokuun. BBC:n mukaan instituutti laskee, että pohjoisella pallonpuoliskolla tuli touko–elokuussa 396 kaikkien aikojen lämpöennätystä.

Kolmannes niistä mitattiin Saksassa. Seuraavina tulivat Ranska ja Hollanti. Useita ennätyslukemia koettiin myös Britanniassa, Belgiassa ja Luxemburgissa.

Kansalliset ilmatieteen laitokset eivät ole kuitenkaan vielä arvioineet kaikkia Berkeley Earthin analyysin tietoja.

Sääilmiöistä juuri lämpöaallot ovat tappaneet eniten ihmisiä vuosina 2015–2019, Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n syyskuussa julkaistu raportti kertoo. Suurimmat taloudelliset menetykset aiheutuvat myrskyistä ja tulvista.

Ranskassa kesä- ja heinäkuun lämpöaallot tappoivat ainakin 1435 ihmistä. Uhriluku jäi silti vain noin kymmenesosaan vuodesta 2003, jolloin tuhoisa helleaalto vaati arviolta 15000 ihmisen ennenaikaisen kuoleman.

Ranska otti sen jälkeen käyttöön kolmiportaisen varoitusjärjestelmän. Vakavin eli punainen taso oli tänä kesänä käytössä ensi kertaa. Punaisen varoituksen aikana esimerkiksi kouluja sekä urheilupaikkoja suljetaan ja ajoneuvoliikennettä rajoitetaan.

Ihmishenkien menetyksen lisäksi lämpöaallot ja kuivuus kiihdyttävät metsäpaloja ja aiheuttavat satotuhoja.

Lähes kaikki viime vuosien merkittäviä lämpöaaltoja analysoineet tutkimukset ovat havainneet, että ilmastonmuutos on voimistanut poikkeuksellisia hellejaksoja.

Näin tapahtui myös heinäkuussa, kansainvälinen tutkijaryhmä on todennut.

Kesällä koetut lämpötilat olisivat olleet äärimmäisen epätodennäköisiä Ranskassa ja Hollannissa ilman ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta, World Weather Attribution -tutkijaryhmä päätteli analyysissään.

Heinäkuun lämpöaallon todennäköisyys kasvoi Ranskassa ja Hollannissa ilmastonmuutoksen vuoksi arviolta noin satakertaiseksi ja vähintään kymmenkertaiseksi.

Esiteollisella ajalla vastaavan lämpöaallon todennäköisyys olisi ollut yksi tuhannesta. Saksassakin ilmastonmuutos on kasvattanut heinäkuussa koetun lämpöaallon todennäköisyyttä 50-kertaiseksi.

”Kaikissa paikoissa tutkitun kaltainen tapahtuma olisi ollut 1,5:stä 3 asteeseen viileämpi muuttumattomassa ilmastossa”, kirjoitti ryhmä, johon kuului tutkijoita Oxfordin yliopiston ilmastonmuutosinstituutista sekä Ranskan, Britannian ja Hollannin ilmatieteen laitoksilta.

Maapallon lämpötila on noussut 1,1 astetta esiteollisesta ajasta, WMO kertoo syyskuisessa raportissaan. Tämän vuosikymmenen alkupuoliskoon verrattuna nousua on 0,2 astetta.

Suomessa ilmasto lämpenee maapallon keskiarvoja nopeammin. Lämpötila on noussut esiteollisesta ajasta noin kaksi astetta.

Tämän vuosikymmenen loppupuoliskosta näyttää tulevan kaikkien aikojen lämpimin viisivuotisjakso. Ilmastonmuutoksen selvät merkit merkit ja vaikutukset ovat tänä aikana WMO:n mukaan lisääntyneet. Selviä merkkejä ovat sään ääri-ilmiöt, merenpinnan nousu ja jäätikköjen sulaminen.

”Jotta maapallon ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää kahteen asteen nousuun esiteollisesta ajasta, ponnisteluiden taso pitää kolminkertaistaa. Ja nousun rajoitus 1,5 asteeseen vaatii viisinkertaistamista”, Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas sanoi raportin julkistuksen yhteydessä.

Käyttäjä5638
Seuraa 
Viestejä169

Miksi tuota lämpötiloja kuvaavaa kuvaa on manipuloitu niin, että näytetään vain ne alueet, jossa oli keskivertoa lämpimämpääö ?

https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/201807
Aikuisten oikeesti heinäkuussa globaalit lämpötilat olivat kuvan mukaisia, eli alueita paljon, jossa oli tavallista kylmempää.

Myöskin elokuussa oli kylmiä alueita

https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/201808

Sisältö jatkuu mainoksen alla