Etäsähkökokeissa käytetyt tahdistinimplantit olivat riisinjyvän kokoisia. Kuva: Austin Yee
Etäsähkökokeissa käytetyt tahdistinimplantit olivat riisinjyvän kokoisia. Kuva: Austin Yee

Syvälle elimistöön voi upottaa pikkuruisia sähkölaitteita, jotka saavat sähkönsä ihon läpi.

Tutkijat ovat rakentaneet riisinjyvän kokoisen sydämentahdistimen, johon voi langattomasti siirtää sähköä luottokortin kokoisella laitteella. Riittää, kun laitetta pitelee rinnan päällä tahdistimen kohdalla. Vastaavat laitteet voivat avata uuden sähköisen lääketieteen aikakauden, arvelevat yhdysvaltalaiset tutkijat, joiden saavutuksen julkaisi Pnas-lehti.

Ada Poon Stanfordin yliopistosta työtovereineen kokeili laitettaan onnistuneesti jo sikaan ja kaniiniin. Sekä sähkön siirto että sydämen tahdistaminen toimivat.

Uutta laitteessa on tapa, jolla sähkö siirtyy. Jo nykyisin langatonta siirtoa käytetään esimerkiksi sisäkorvaimplanteissa, mutta siirtymismatka on niin lyhyt, että vastaanottimen pitää olla aivan ihon alla. Poon kehitti tekniikan, jonka tuottamat sähkömagneettiset aallot voimistuvat ihossa kuten vaikkapa rautatiekiskoja pitkin kauaksi kantautuvat ääniaallot. Siksi siirto onnistuu ihon päältä esimerkiksi sydämeen tai aivojen sisään saakka.

Tähänastisissa kokeissa Poon ja kollegat ovat ruokkineet sirua pelkällä ulkopuolelta lähetetyllä sähköllä, mutta siruun voi rakentaa myös pienen akun. Sen voi vastaavalla tekniikalla ladata langattomasti sopivin välein.

Tulevaisuudessa osa lääkehoidoista saattaa korvautua sähköisillä hoidoilla, koska nyt kokeillun kaltaiset ohjelmoitavat, etäladattavat mikroimplantit tekevät sisäisten sähkölaitteiden käyttämisen riittävän helpoksi.

Mahdollisia käyttötarkoituksia ovat sydämen tahdistamisen ohella tarkasti valittujen hermoalueiden stimulointi esimerkiksi aivoissa ja elimistön toimintojen mittaaminen sisältä käsin.

Laitteet voivat auttaa myös lääkehoidoissa toimimalla kehon sisäisinä lääkeannostelijoina.