Addiktoivaa ravintoa. Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Addiktoivaa ravintoa. Kuva: Wikimedia Commons

Rasvainen ja sokerinen ruoka lisää endokannabinoidien tuotantoa elimistössä.

Länsimaalaiset syövät paljon sokeria ja rasvaa. Ne ovat itsessään kaloripitoisia, mutta myös usuttavat ahmimaan yli tarpeen.

Tämä johtuu siitä, että rasvainen ja sokerinen ruoka lisää endokannabinoidien tuotantoa elimistössä, raportoivat Kalifornian yliopiston tutkijat Physiology & Behavior -lehdessä.

Tutkija Nicholas DiPatrizio kollegoineen selvitti ruokavalion, ahmimisen ja endokannabinoidien yhteyttä hiirillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osa hiiristä pantiin pariksi kuukaudeksi rasvaiselle ja sokeriselle ”länsimaiselle” dieetille, osa söi saman ajan tavallista jyrsijän muonaa. Länsimaista ruokaa puputtaneet hiiret paitsi lihoivat, myös pistelivät poskeensa isompia annoksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun tutkijat mittasivat massaspektrometrin avulla endokannabinoidien pitoisuuksia eläinten verenkierrosta ja suolistosta, ne osoittautuivat paljon suuremmiksi rasvaa ja sokeria syöneillä kuin verrokeilla.

Kun endokannabinoidien sitoutuminen reseptoreihin estettiin, ahminta normalisoitui. Tavallista muonaa syöneiden ruokatavoissa ei sen sijaan tapahtunut mitään muutosta.

Endokannabinoidit ovat välittäjäaineita, joiden on jo kauan tiedetty osallistuvan syömisen säätelyyn.

Suomessa ehti jo olla kaupan yksi laihdutuslääke, jonka vaikuttava aine rimonabantti esti endokannabinoidien vaikutuksen ja hillitsi näin syömistä. Myyntilupa jouduttiin kuitenkin perumaan vuonna 2008 erityisesti lääkkeen psykiatristen haittavaikutusten takia.

Kalifornialaiset tutkijat kokeilivat hiiriinsä uudempaa ainetta, AM-6545-nimistä täsmäsalpaajaa. Se ei pääse aivoihin vaan vaikuttaa muualla elimistössä oleviin reseptoreihin. Siksi sen haittavaikutukset ovat vähäisempiä kuin rimonabantin.

”Tutkimuksemme vihjaa, että tätä kautta endokannabinoidireseptoreihin voitaisiin päästä turvallisesti käsiksi ja hillitä ylensyöntiä ja lihavuutta”, DiPatrizio sanoo tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla