Hiuksen paksuinen kvanttikone on vuoden 2010 tieteellinen läpimurto.
Hiuksen paksuinen kvanttikone on vuoden 2010 tieteellinen läpimurto.

Tieteen nettiuutiset ovat tauolla ja palaavat takaisin 3. tammikuuta.

Yhdysvaltain johtava tiedelehti Science on julkaissut jälleen toimituksensa näkemyksen vuoden 2010 tieteellisistä läpimurroista. Kärkisijan sai ihmisen hiuksen paksuinen "kvanttikone" eli makroskooppinen, juuri ihmissilmin havaittavissa oleva laite, jota pystyttiin liikuttamaan puhtaasti kvanttimekaanisin voimin.

Kalifornian yliopiston Santa Barbaran kampuksen tutkijoiden Andrew Clelandin ja John Martinsin Naturessa julkaisema koe oli ensimmäinen onnistunut yritys saada kvanttimekaaniset ilmiöt havaittaviksi makroskooppisessa kappaleessa.

Kalifornialaiset rakensivat pietsosähköisestä alumiininitridistä hiuksen paksuisen ulokkeen, joka päällystettiin alumiinilla ja varustettiin niin sanotulla kvanttiresonaattorilla. Kun viritelmä jäähdytettiin lähelle absoluuttista nollapistettä ja siihen siirrettiin energiaa mikroaalloilla kvantti kerrallaan, uloke saatiin värähtelemään.

Vuoden muita läpimurtoja olivat Sciencen toimituksen mielestä:

Synteettinen genomi. Craig Venter onnistui rakentamaan dna-palasista genomin ja siirtämään sen dna:sta tyhjennettyyn bakteerin soluun niin, että solu alkoi tuottaa proteiineja synteettisen genomin ohjeiden mukaisesti.

Neandertalilaisten genomi valmistui. Genomien vertailu paljasti myös, että olemme mitä todennäköisimmin risteytyneet neandertalien kanssa, tosin vain vähäisessä määrin. Risteytyminen näyttää tapahtuneen siinä vaiheessa, kun Homo sapiens kohtasi neandertalit Lähi-idässä lähdettyään Afrikasta.

1000 genomin hanke ja muut entistä kehittyneemmät genomitutkimukset. 1000 genomin hankkeessa pyritään löytämään kaikki sellaiset yhden emäksen poikkeamat, joita on vähintään yhdellä prosentilla maailman ihmisistä.

Solujen rna-uudelleenohjelmointi. Tavallisen solun kehityksellinen kello osataan yhä paremmin kääntää taaksepäin niin, että niistä tulee indusoituja pluripotentteja kantasoluja. Tänä vuonna tutkijat kehittivät aiempaa helpomman tavan uudelleenohjelmoida soluja käyttämällä hyväkseen synteettisiä rna-molekyylejä.

HIV-ehkäisylääkitys. Vaginageeli ja suun kautta otettava lääke osoittauituivat tehokkaiksi.

Kvanttisimulaattorit, joista voi olla hyötyä esimerkiksi korkean lämpötilan suprajohteiden ymmärtämisessä.

Proteiinien laskostumisen simulointi supertietokoneilla. Atomien liikkeitä kyettiin seuraamaan sata kertaa pitemmälle kuin ennen.

Geenivirheiden tutkimus. Keskittymällä dna:n luennassa pelkästään proteiineja koodaaviin alueisiin analyysi on tehokkaampaa.

Rotan paluu. Hiiret ovat laboratoiroissa rottia yleisempiä, vaikka rotta muistuttaa ihmistä biologisesti enemmän. Nyt rotiltakin osataan poistaa tai vaimentaa geenejä kuten hiiriltä on osattu jo kauan.

Tiede.fi joululomailee ja palaa uutisin ja blogein 3. tammikuuta. Tieteen toimitus toivottaa lukijoille rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta.


Aurinkokunnassamme kiitänyttä asteroidia tutkitaan vielä radioteleskoopein. Ohessa taiteilijan näkemys sikarin muotoisesta vieraasta. Kuva: ESO / M. Kornmesser

Asteroidi ’Oumuamua tuli Maan lähelle aurinkokuntamme ulkopuolelta ja on nyt jo yli 300 miljoonan kilometrin päässä Maasta.

Asteroidi ulkoavaruudesta lensi aurinkokuntaamme lokakuussa, ja se paljastui oudosti sikarin muotoiseksi. Asteroidi sai nimen ‘Oumuamua, joka tarkoittaa havaijin kielellä viestinviejää.

Tähtitieteilijät haluavat nyt tarkistaa, onko asteroidissa merkkejä vieraasta sivilisaatiosta tai Maan ulkopuolisesta älystä.

Asteroidia tutkii loppuviikosta iso Green Bankin radioteleskooppi läntisessä Virginiassa Yhdysvalloissa, kertoo The Guardian.

Radioteleskooppi seuraa asteroidia keskiviikosta alkaen ainakin kymmenen tuntia. Merkkejä etsitään neljällä eri radiotaajuudella.

”Asteroidista voisi löytyä esimerkiksi radiolähde”, sanoo tähtitieteen professori Avi Loeb Harvardin yliopistosta. Hän on mukana Breakthrough Listen -hankkeessa, joka etsii vieraan älyn merkkejä avaruudesta.

Breakthrough Listen -hanke perustettiin 2015. Se etsii elämän merkkejä planeetoilta, joita on löydetty ja löydetään miljoonalta lähimmältä tähdeltä. Hanketta rahoittaa venäläinen miljardööri Juri Milner.

”On outoa, että ensimmäinen kappale, jonka havaitsemme tulevan aurinkokuntamme ulkopuolelta, on tuon muotoinen”, sanoo Loeb.

”Jos siinä on mitään keinotekoista, saamme siitä selvää. Melko varmasti se on tavallinen kappale”, sanoi Loeb The Guardian -lehden mukaan.

Tähtitieteilijät pystyivät päättelemään asteroidin radasta, että se tuli aurinkokuntamme ulkopuolelta. Jonkin kappaleen painovoima on sinkauttanut sen tähtienväliseen avaruuteen.

‘Oumuamuan muoto mietityttää tähtitieteilijöitä. Samanlaista ei ole tavattu aurinkokunnassamme.

Vaikka signaalia maan ulkopuolisesta älystä ei saataisikaan, saa radioteleskoopilla lisää tietoa kohteesta. Vielä ei tiedetä, onko sillä vettä ja kaasuja.

Tutkijat esittävät, että nykyihminen vaelsi ulos Afrikasta useaan otteeseen. Ensimmäisen seurueen lähdöstä on noin 120 000 vuotta.

Nykyihminen Homo sapiens kehittyi Afrikassa, mistä noin 60 000 vuotta sitten levittäytyi Aasian ja Euroopan puolelle joukko, josta kaikki nykyiset ei-afrikkalaiset polveutuivat.

Näin ihmislajin tarinaa on kerrottu koulukirjoissa ja tiedeuutisissa vuosien ajan. Nyt siihen on aika tehdä päivitys, toteavat alan asiantuntijat Science-lehdessä .

Arvostetun Max Planck -instituutin ja Hawaijin yliopiston tutkijat kokosivat analyysissaan yhteen joukon löytöjä, jotka on tehty Aasiassa aivan viime vuosina. Niistä saadut tutkimustulokset eivät sovi yhteen vanhan kertomuksen kanssa.

Esimerkiksi Keski- ja Etelä-Kiinasta on löydetty nykyihmisen jäänteitä, jotka on ajoitettu 70 000–120 000 vuotta vanhoiksi.

Löydöt Kaakkois-Aasiasta ja Australiasta viittaavat siihen, että nykyihminen ehti häärätä sielläkin jo ennen kuin lajimme vanhan teorian mukaan oli edes astunut jalallaan Afrikan ulkopuolelle.

Tutkijat esittävät, että nykyihminen vaelsi ulos Afrikasta useaan otteeseen. Ensimmäisen seurueen lähdöstä on noin 120 000 vuotta, siis kaksi kertaa pidempi aika kuin mitä ennen otaksuttiin.

Heidän jälkeensä muuttajia on ollut useita, kunnes suurin Afrikasta muutto nähtiin 60 000 vuotta sitten.

Jokin vanhassa tarinassa sentään pitää kutinsa: kaikki kansat Afrikan ulkopuolella polveutuvat tuosta viimeksi mainitusta joukkiosta. Syystä tai toisesta aiemmin lähteneiden ihmisten suvut ovat sammuneet.

”Varhemmin kuin 60 000 vuotta sitten Afrikasta levittäytyneet ihmiset olivat todennäköisesti pieniä metsästäjä-kerääjien ryhmiä. Ainakin jotkin näistä varhaisista levittäytyjistä jättivät vähäisiä geneettisiä jälkiä nykyisiin ihmispopulaatioihin”, selittää tutkimustiedotteessa professori Michael Petraglia Ihmisen historian Max Planck -instituutista.

Analyysissaan tutkijat liittävät tarinaan myös viimeaikaisissa geenitutkimuksissa saadut tiedot siitä, että nykyihminen pariutui sukulaislajiensa kanssa Afrikasta lähdettyään.

Nykyihmisiltä on tunnistettu niin neandertalien kuin denisovanihmisten geenejä sekä näiden lisäksi vielä tunnistamattoman ihmislajin perimää.

Tutkijoiden mukaan risteytyminen tapahtui Aasiassa, missä lajeillamme oli mahdollisuus kohdata oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.