Yöperhosten kantoja kartoitettiin Sallan Värriössä vuosina 1978–2009. Kuva: MPorciusCato, Wikimedia Commons
Yöperhosten kantoja kartoitettiin Sallan Värriössä vuosina 1978–2009. Kuva: MPorciusCato, Wikimedia Commons

Ilmastonmuutoksen haitoista osa peittyy muiden ympäristötekijöiden alle.

Hyvä uutinen: Suomen Lapin yöperhosilla menee hyvin. Yleisimpien yöperhosten kannat ovat noin 30 vuoden seuranta-aikana pysyneet ennallaan tai kasvaneet. Huono uutinen: ympäristötekijöiden analysoinnin perusteella ilmastonmuutos kyllä selvästi heikentää perhosten pärjäämistä mutta tämä on osittain peittynyt muiden ympäristövaikutusten alle. Jos vastaava pätee muihinkin eliöihin, ilmastonmuutoksen vaikutuksia niihin saatetaan nykyisin aliarvioida. Näin varoittavat suomalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat, jotka raportoivat Global Change Biology -lehdessä.

Tutkimus perustui noin 390 000 yöperhoseen, joita tutkijat ovat keränneet Värriön luonnonpuistosta Sallasta vuosina 1978–2009. Suomesta tutkimukseen osallistuivat Mikhail Kozlov, Juhani Itämies, Erkki Pulliainen, Jaana Bäck, Ella-Maria Kyrö ja Pekka Niemelä. Yhdysvalloista mukana oli Michiganin yliopiston Mark Hunter.

80 yleisimmästä yöperhoslajista 90 prosentin kanta joko pysyi vakaana tai kasvoi.

Erityisen lämpimät ja kosteat säät hidastivat yöperhospopulaatioiden kasvua, mutta jokin tuntematon ympäristötekijä auttoi perhosia silti ylläpitämään kantojaan.

Tuo voi kuulostaa hyvältä, sillä se osoittaa, että yöperhoset ovat odotettua sitkeämpiä. Huonoa on se, että ekologit eivät toistaiseksi tiedä, mikä tekijä kantoja tukee.

– Emme tiedä, miten kauan tukivaikutus jatkuu, Hunter sanoo yliopistonsa tiedotteessa. – Jatkuuko se loputtomasti, vai ylittävätkö ilmastonmuutoksen haitat sen jossain vaiheessa saaden perhospopulaatiot romahtamaan?

Tutkimus osoittaa, ettei pelkkä populaation muutoksen kartoittaminen riitä osoittamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia, vaan eri ympäristötekijöiden vaikutus pitää samalla analysoida. Muuten voi käydä niin, että ilmastonmuutoksen haittoja eliöille aliarvioidaan.