Australialainen perovskiittipaneeli päästää valoa läpi. Monash-yliopiston ja Csiro-järjestön tutkimus julkaistiin Nano Energy -lehdessä huhtikuussa. Kuva: <span class="photographer">Jae Choul Yu</span>
Australialainen perovskiittipaneeli päästää valoa läpi. Monash-yliopiston ja Csiro-järjestön tutkimus julkaistiin Nano Energy -lehdessä huhtikuussa. Kuva: Jae Choul Yu

Valoa läpäisevä aurinkokenno soveltuu vaikka rakennusten lasisiin julkisivuihin.

Michiganin yliopiston tutkijat onnistuivat kehittämään valoa läpäisevän aurinkokennon, jonka hyötysuhde ylsi yli kymmeneen prosenttiin.

Tutkijoiden mukaan valoa läpäisevä aurinkokenno voidaan asentaa ikkunoiden pinnalle. Ne soveltuvat esimerkiksi rakennusten lasisiin julkisivuihin.

Monissa tällaisissa rakennuksissa on jo nyt läpinäkyvä kalvo, jonka tarkoituksena on varjostaa ja viilentää rakennusta. Aurinkokenno tekisi saman, mutta lisäksi se nappaisi auringonvalon talteen ja muuntaisi sen sähköksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Läpinäkyvyydeltään aurinkokenno on 45,8 prosenttia, eli vajaa puolet auringon valosta läpäisee aurinkopaneelin pinnan. Kenno on valmistettu muovikalvoon upotetuista hiilipohjaisista aineista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lasipinnan päälle asennettuna kennon ulkonäkö vastaa Michiganin yliopiston tutkijoiden mukaan harmaita aurinkolaseja tai tummennettua auton tuulilasia.

Hyötysuhteeltaan aurinkokenno on 10,8 prosenttia, mikä on valoa läpäisevien aurinkokennojen ennätys. Hyötysuhde kertoo, kuinka monta prosenttia kennoon osuvasta auringon säteilystä muuttuu energiaksi.

Vertailun vuoksi, kaupallisten valoa läpäisemättömien aurinkopaneeleiden hyötysuhde on keskimäärin vajaat 20 prosenttia. Laboratorio-oloissa tutkijat ovat onnistuneet saavuttamaan lähes 50 prosentin hyötysuhteen.

Ikkunoihin asennettavaa aurinkoenergiateknologiaa kehitetään myös Suomessa.

Aalto-yliopiston valoa läpäiseviä aurinkokennoja voidaan tutkimusryhmän mukaan painaa tulevaisuudessa suoraan ikkunoihin, lasiseiniin, kattoihin ja katoksiin. Tavoitteena on, ettei rakennuksiin tarvittaisi enää erillistä aurinkopaneeli­aluetta.

Kennot voitaisiin valmistaa esimerkiksi mustesuihkutulostimella tai silkkipainatuksella, kertovat tutkijat Ghufran Hashmi ja Taina Lamminmäki.

”Tavanomaisesti tällaisia teknologioita käytetään tekstiilipainatuksessa, mutta niitä on mahdollista hyödyntää myös lasintuotannossa”, tutkijat kuvailevat sähköpostissa.

Aalto-yliopiston projekti päättyi vuoden alussa. Tutkijoiden mukaan etenkin paneelin kestävyyttä ja ihanteellista kokoa on kehitettävä.

Ivan The Terrible
Seuraa 
Viestejä3664

omituinenhöpöttöjä kirjoitti:
kokonaiskustannuksissa saataisiin selvää säästöä nykyisiin verrattuna? Esim. 230 voltin paneelit, jotka eivät tarvitsisi erillisiä inverttereitä

Millä tavalla ei tarvitse inverttereitä? Meinaakko että AC=DC ja pelkät voltit riittää?

Homer_Backland
Seuraa 
Viestejä12297

Auton katolle laitettu tuulivoimala tuottaisi myös sähköä...samon vessanpönttöön laitettu turbiini.

“Before you diagnose yourself with depression or low self-esteem, first make sure that you are not, in fact, just surrounded by assholes.”
— William Gibson

Sisältö jatkuu mainoksen alla