Sääskien miljoona-armeijat eivät valtaa Pohjois-Suomea tänä vuonna. "Perinnäisesti kesä-heinäkuulle ajoittuva sesonki on kuihtumassa kosteuden puutteeseen", arvioi yli-intendentti Juhani Itämies Oulun yliopiston

Sääskien miljoona-armeijat eivät valtaa Pohjois-Suomea tänä vuonna. "Perinnäisesti kesä-heinäkuulle ajoittuva sesonki on kuihtumassa kosteuden puutteeseen", arvioi yli-intendentti Juhani Itämies Oulun yliopiston eläinmuseosta .

Hyttysen toukkien ja koteloiden kehittymiselle välttämättömiä lammikoita on niukkojen sateiden takia vähän. Myös soiden allikot ovat tavallista pienempiä. Roudan puuttuessa kevään ja alkukesän harvat sateet ovat valuneet maasta läpi, eikä seisovia vesiä ole päässyt syntymään. "Lapissa on hyttysiä niin vähän, että kovatkaan sateet eivät pysty enää muuttamaan tilannetta", Itämies sanoo. Oma ongelmansa ovat kesäkuun lopulta aina syyskuulle vilistävät mäkärät, joita on jo nyt Pohjois-Suomessa kiusaksi asti.

Oululaistutkijoiden ennuste kesälle on pitänyt muualla hyvin kutinsa. Etelä-Suomessa sateet ja lämpimät säät ovat lennättäneet itikka-armeijat näkyville.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla