Vilnasta kirkon alta löytynyt vainaja oli kuollessaan 2–4-vuotias.
Vilnasta kirkon alta löytynyt vainaja oli kuollessaan 2–4-vuotias.

Viruksesta kehittyi kaksi kantaa vielä sen jälkeen, kun rokote keksittiin 1796.

Isorokon on arvioitu tappaneen tuhansien vuosien aikana enemmän ihmisiä kuin muut kulkutaudit yhteensä. Joidenkin tietojen mukaan jo faarao Ramses V olisi kärsinyt isorokosta. Hän eli yli kolme tuhatta vuotta sitten.

Pikkulapsen muumio on nyt paljastanut, että kammottava tauti on uudempaa perua kuin aiemmin on oletettu. Tunnettujen virusten yhteinen kantamuoto on 1500-luvulta.

Löydön teki kansainvälinen tutkijaryhmä, jossa oli mukana myös suomalaisia. Sen julkaisi Current biology -lehti.

Tutkijat onnistuivat saamaan isorokkoa aiheuttavan variolaviruksen dna:ta muumioituneesta lapsesta, joka löytyi kirkon kellarista Liettuan pääkaupungissa Vilnassa.

Lapsi oli kuollessaan kahden ja neljän ikävuoden välillä. Radiohiiliajoitukset paljastivat, että muumioituminen tapahtui vuosina 1643–1665.

Silloin Euroopassa tiedetään jyllänneen useitakin isorokkoepidemioita. Lapsessa ei kuitenkaan ollut taudin ulkoisia merkkejä eivätkä tutkijat varsinaisesti odottaneet, että muumiossa olisi isorokkoa.

”Variolavirusta paljastui aivan yllättäen suuria määriä pehmytkudosnäytteistä, kun analysoimme niiden sisältämiä viruksia”, kertoo tutkijaryhmän jäsen Maria Perdomo Helsingin yliopistosta.

Lapsimuumiosta eristetty virus oli pahasti pilkkoutunut, mutta tutkijat saivat rakennettua siitä kokonaisen isorokkoviruksen. Se sai heidät aluksi huolestumaan.

”Jos sieltä olisi löytynyt elävää, tarttumiskykyistä virusta, tutkimus olisi välittömästi pysäytetty”, kertovat professorit Klaus Hedman ja Antti Sajantila Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Virusten genomit olivat kuitenkin niin hajoneet ettei tartuntariskiä syntynyt.

”Saimme WHO:lta luvan tutkimuksen jatkamiseen, ja pääsimme etsimään lisätietoa isorokkoviruksen evoluutiohistoriasta.”

Kyseinen virus on paitsi vanhin koskaan eristetty isorokkovirus myös vanhin kokonainen virus, joka ihmisestä on koskaan löydetty.

Kun lapsimuumion virusta verrattiin tietopankeissa oleviin isorokkoihin, ilmeni, että kaikkien tunnettujen isorokkovirusten yhteinen kantamuoto ajoittuu noin vuoteen 1580.

On siis mahdollista, että variola onkin suhteellisen tuore eikä muinainen tappaja. Voi olla, että Ramses V kuolikin tuhkarokkoon eikä isorokkoon, sillä niiden jälkiä on lähes mahdoton erottaa toisistaan. Faaraon saattoi myös tappaa jokin muu sairaus.

”Joko variola on nuorempi kuin on luultu tai siitä on aiemmin ollut olemassa jokin erilainen versio”, Perdomo tiivistää. Lisää tietoa saadaan, jos viruksia kyetään eristämään ja tutkimaan vielä vanhemmista muumioista.

Tällainen tutkimus on mahdollista, jos muumioiden kudokset ovat säilyneet riittävän hyvin.

Rokotteiden jälkeen kaksi kantaa

Isorokkorokotteen keksi englantilainen Edward Jenner vuonna 1796. Suomessa ensimmäiset rokotukset annettiin vuonna 1802.

Rokote vei virukselta elintilaa ja pakotti sen mukautumaan tilanteeseen: se kehitti itsestään uuden version. Uuden tutkimuksen tulokset nimittäin osoittivat, että rokotusten alkamisen jälkeen isorokkoviruksesta kehittyi kaksi rinnakkaista kantaa.

Näistä Variola major oli häijympi. Se tappoi lähes joka kolmannen, vauvoista jopa 80 prosenttia. Variola minor -tartunnan saaneista yksi sadasta menehtyi. Koska V. minor ei ollut serkkunsa veroinen tappaja, se levisi tehokkaasti eteenpäin.

V. minor -viruksen maailmanlaajuista leviämistä näyttää edistäneen muun muassa Atlantin yli käyty orjakauppa. 1900-luvun alussa V. minor -kannasta olikin tullut vallitseva isorokkoviruksen muoto.

Vuonna 1980 Maailman terveysjärjestö WHO julisti, että kammottava sairaus on saatu kokonaan hävitetyksi maailmasta. Se on myös ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa rokotuksilla kokonaan hävitetty tartuntatauti.

Saavutus on huikea, sillä pelkästään 1900-luvulla isorokkoon kuoli ainakin 300 miljoonaa ihmistä. Hengissä selviytyneille jäi pahoja arpia, ja noin kolmasosa sokeutui.

Eurooppalaiset miehet taas ovat kolme kertaa todennäköisemmin mustatukkaisia kuin naiset.

Herrasmiehet pitävät vaaleaveriköistä, kuuluu kuuluisan Marilyn Monroe -elokuvan nimi. Ilmeisesti todella pitävät. Muuten olisi vaikea selittää, miksi vaaleahiuksisuus on naisilla luontaisesti paljon yleisempää kuin miehillä.

Miehillä taas on huomattavasti todennäköisemmin mustat hiukset. Se voi puolestaan selittyä naisten viehtymyksellä tummahiuksisiin miehiin.

Tätä päätyi ihmettelemään tutkijaryhmä, joka selvitti laajassa tutkimuksessa hiusten väriin vaikuttavia geenejä.

Nature Genetics -tiedelehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa monikansallinen ryhmä onnistui kartoittamaan 124 uutta geeniä, jotka vaikuttavat hiusten väriin. Aiemmin hiusväriin vaikuttavia geenejä oli löydetty noin tusina.

Tutkimus on toistaiseksi laajin aiheesta tehty: siinä tutkittiin yhteensä 300 000 eurooppalaistaustaisen ihmisen geeniperimää Euroopassa ja Amerikassa.

Tutkimuksessa paljastui monta mielenkiintoista asiaa. Ensinnäkin naisilla vaaleat hiukset ovat kaksi kertaa yleisemmät kuin miehillä. Miehet taas ovat kolme kertaa todennäköisemmin mustatukkaisia kuin naiset.

Tämä pätee sekä perimältään eurooppalaistaustaisiin ihmisiin sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Löydös oli tutkijoille yllätys.

Tutkijat hakevat syytä parinvalinnasta.

”Osa voi johtua evoluutiosta, sillä vaaleahiuksiset naiset saavat miehiä helpommin, ja vastaavasti tummahiuksiset miehet menestyvät paremmin parisuhdemarkkinoilla vaaleahiuksisiin miehiin verrattuna”, sanoo geneettisen epidemiologian professori Tim Spector Lontoon King’s Collegesta BBC-uutiskanavan haastattelussa.

Hiusten väriin kohdistuu siis sukupuolivalintaa, mikä auttaa pitämään ominaisuutta yleisenä populaatiossa. Spector kuitenkin korostaa, että tämä on spekulointia.

Itse geeneissä ei nimittäin näytä olevan eroa. Jostain syystä ne kuitenkin ilmenevät eri tavalla miehissä ja naisissa.

Vaaleatukkaisia poikia syntyy yhtä paljon kuin tyttöjä, mutta vaaleahiuksisuutta aiheuttavat geenit kytkeytyvät useammin pojilla pois päältä heidän kasvaessaan ja väri tummuu.

Tätä kutsutaan epigenetiikaksi. Ei tiedetä, miksi geenien ilmeneminen muuttuu tällä tavalla. Siihen vaaditaan jatkotutkimusta. Tutkijoita kiinnostaisi sekin, onko taustalla jokin nykyajan kulttuurillinen muutostekijä.

Ihmisen geenit ovat soluissa kiveen hakattuja, mutta epigeneettinen taso on altis ympäristön aiheuttamille muutoksille.

Minijehova
Seuraa 
Viestejä1479
Liittynyt10.10.2011

Naiset ovat paljon useammin blondeja kuin miehet

" Itse geeneissä ei nimittäin näytä olevan eroa. Jostain syystä ne kuitenkin ilmenevät eri tavalla miehissä ja naisissa. Vaaleatukkaisia poikia syntyy yhtä paljon kuin tyttöjä, mutta vaaleahiuksisuutta aiheuttavat geenit kytkeytyvät useammin pojilla pois päältä heidän kasvaessaan ja väri tummuu." Hiusten väri voi vaihtua montakin kertaa elämän aikana. Esimerkiksi ihan vauvana tumma, lapsena vaalea ja tummuu taas vanhetessa, kunnes vaalenee ja lopulta harmaantuu tai putoaa. Tuota värinvaihtelua...
Lue kommentti

Ah, this is obviously some strange usage of the word 'safe' that I wasn't previously aware of.

Tutkijan mielestä presidentti Donald Trumpkaan ei vaikuta tietävän paljon, vaikka laukookin vankasti mielipiteitään. Kuva: Paul D. Williams/The White House
Tutkijan mielestä presidentti Donald Trumpkaan ei vaikuta tietävän paljon, vaikka laukookin vankasti mielipiteitään. Kuva: Paul D. Williams/The White House

Niin sanottu ylivertaisuusvinouma saa epäpätevän ihmisen yliarvioimaan omaa osaamistaan ja pätevän vähättelemään itseään.

Mitä vähemmän ihminen asiasta tietää, sitä enemmän hän luulee tietävänsä. Asioista oikeasti perillä olevat taas saattavat olla taipuvaisia vähättelemään omaa osaamistaan.

Tähän psykologiassa tunnettuun ylivertaisuusvinoumaan eli Dunning–Krugerin vaikutukseen törmää esimerkiksi internetin kommenttipalstoilla. Uusi tutkimus osoittaa, että se vaikuttaa myös poliittisessa ajattelussa.

Politiikan tutkimuksen apulaisprofessori Ian Anson Marylandin yliopistosta havahtui tutkimaan asiaa seuratessaan sosiaalisessa mediassa käytyjä keskusteluja Yhdysvaltain vaalien aikaan. Anson ja muut tutkijat kiinnittivät huomiota siihen, että sosiaalisessa mediassa paljon seuraajia saaneet kommentaattorit esittivät vaalikamppailusta varsin voimakkaita ja itsevarmoja näkemyksiä.

”Vaalien jälkeen jotkut alkoivat puhua jopa Dunning–Kruger-presidentistä, sillä Donald Trump laukoo voimakkaita mielipiteitä asioista, joista ei kuitenkaan vaikuta tietävän paljon mitään”, Anson sanoo Psypost-verkkolehdessä.

Anson huomasi, että ylivertaisuusvinouman vaikutusta ei juurikaan ollut selvitetty politiikan tutkimuksessa. Häntä kiinnosti myös, ovatko erityisen vahvasti johonkin poliittiseen siipeen sitoutuvat ihmiset alttiimpia sille.

Anson kehitti yksinkertaisen koeasetelman testatakseen asiaa. 2600 täysi-ikäistä amerikkalaista vastasi verkkokyselyyn, jossa kartoitettiin heidän tietojaan Yhdysvaltojen politiikasta. Lomakkeessa kysyttiin esimerkiksi, kuka on Yhdysvaltain energiaministeri, kumpi puolue hallitsee tällä hetkellä edustajainhuonetta ja mihin hankkeisiin hallitus käyttää vähiten rahaa.

Koehenkilöitä pyydettiin samalla arvioimaan, miten hyvin he kokevat olevansa perillä politiikasta.

Todellinen osaaminen osoittautuikin kuviteltua vähäisemmäksi. Mitä huonommat tiedot politiikasta ihmisellä testin mukaan oli, sitä paremmaksi hän omat tietonsa arvioi. Ylipäänsä koe osoittautui valtaosalle vaikeaksi.

”Moni amerikkalainen vaikuttaa todella itsevarmalta omista tiedoistaan, koska he eivät tiedä itse, kuinka vähän he oikeastaan tietävät.”

”Vaikutus näyttää myös vahvistuvan, kun ihmiset kohtaavat toisen poliittisen laidan edustajia”, Anson kertoo.

Kokeen toisessa osassa jompaankumpaan poliittiseen laitaan vahvasti samaistuvat osallistujat pantiin pisteyttämään muiden vastauksia. Heille annettiin valmiiksi täytetty lomake, jonka kerrottiin olevan toista poliittista laitaa edustavan henkilön täyttämä. Vakaumukselliset republikaanit siis luulivat arvioivansa vankkojen demokraattien vastauksia ja toisin päin.

Vinouma vaikutti tässäkin. Mitä huonommin henkilö oli itse pärjännyt testissä, sitä todennäköisemmin hän pisteytti muiden testivastaukset puhtaasti omien poliittisten luulojensa mukaan.

”Tulokset viittaavat siihen, että amerikkalainen poliittinen keskustelukulttuuri on laajasti epäonnistunut. Kun yhden laidan edustaja kohtaa omaan puolueeseensa kuulumattoman, on varsin todennäköistä, että hän arvioi sekä omansa että toisen ihmisen poliittisen ymmärryksen väärin. Ja usein vielä niin, että hän pitää itseään pätevämpänä”, Anson sanoo.

Ansonin tutkimus julkaistiin Political Psychology -lehdessä.