Vilnasta kirkon alta löytynyt vainaja oli kuollessaan 2–4-vuotias.
Vilnasta kirkon alta löytynyt vainaja oli kuollessaan 2–4-vuotias.

Viruksesta kehittyi kaksi kantaa vielä sen jälkeen, kun rokote keksittiin 1796.

Isorokon on arvioitu tappaneen tuhansien vuosien aikana enemmän ihmisiä kuin muut kulkutaudit yhteensä. Joidenkin tietojen mukaan jo faarao Ramses V olisi kärsinyt isorokosta. Hän eli yli kolme tuhatta vuotta sitten.

Pikkulapsen muumio on nyt paljastanut, että kammottava tauti on uudempaa perua kuin aiemmin on oletettu. Tunnettujen virusten yhteinen kantamuoto on 1500-luvulta.

Löydön teki kansainvälinen tutkijaryhmä, jossa oli mukana myös suomalaisia. Sen julkaisi Current biology -lehti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat onnistuivat saamaan isorokkoa aiheuttavan variolaviruksen dna:ta muumioituneesta lapsesta, joka löytyi kirkon kellarista Liettuan pääkaupungissa Vilnassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsi oli kuollessaan kahden ja neljän ikävuoden välillä. Radiohiiliajoitukset paljastivat, että muumioituminen tapahtui vuosina 1643–1665.

Silloin Euroopassa tiedetään jyllänneen useitakin isorokkoepidemioita. Lapsessa ei kuitenkaan ollut taudin ulkoisia merkkejä eivätkä tutkijat varsinaisesti odottaneet, että muumiossa olisi isorokkoa.

”Variolavirusta paljastui aivan yllättäen suuria määriä pehmytkudosnäytteistä, kun analysoimme niiden sisältämiä viruksia”, kertoo tutkijaryhmän jäsen Maria Perdomo Helsingin yliopistosta.

Lapsimuumiosta eristetty virus oli pahasti pilkkoutunut, mutta tutkijat saivat rakennettua siitä kokonaisen isorokkoviruksen. Se sai heidät aluksi huolestumaan.

”Jos sieltä olisi löytynyt elävää, tarttumiskykyistä virusta, tutkimus olisi välittömästi pysäytetty”, kertovat professorit Klaus Hedman ja Antti Sajantila Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Virusten genomit olivat kuitenkin niin hajoneet ettei tartuntariskiä syntynyt.

”Saimme WHO:lta luvan tutkimuksen jatkamiseen, ja pääsimme etsimään lisätietoa isorokkoviruksen evoluutiohistoriasta.”

Kyseinen virus on paitsi vanhin koskaan eristetty isorokkovirus myös vanhin kokonainen virus, joka ihmisestä on koskaan löydetty.

Kun lapsimuumion virusta verrattiin tietopankeissa oleviin isorokkoihin, ilmeni, että kaikkien tunnettujen isorokkovirusten yhteinen kantamuoto ajoittuu noin vuoteen 1580.

On siis mahdollista, että variola onkin suhteellisen tuore eikä muinainen tappaja. Voi olla, että Ramses V kuolikin tuhkarokkoon eikä isorokkoon, sillä niiden jälkiä on lähes mahdoton erottaa toisistaan. Faaraon saattoi myös tappaa jokin muu sairaus.

”Joko variola on nuorempi kuin on luultu tai siitä on aiemmin ollut olemassa jokin erilainen versio”, Perdomo tiivistää. Lisää tietoa saadaan, jos viruksia kyetään eristämään ja tutkimaan vielä vanhemmista muumioista.

Tällainen tutkimus on mahdollista, jos muumioiden kudokset ovat säilyneet riittävän hyvin.

Rokotteiden jälkeen kaksi kantaa

Isorokkorokotteen keksi englantilainen Edward Jenner vuonna 1796. Suomessa ensimmäiset rokotukset annettiin vuonna 1802.

Rokote vei virukselta elintilaa ja pakotti sen mukautumaan tilanteeseen: se kehitti itsestään uuden version. Uuden tutkimuksen tulokset nimittäin osoittivat, että rokotusten alkamisen jälkeen isorokkoviruksesta kehittyi kaksi rinnakkaista kantaa.

Näistä Variola major oli häijympi. Se tappoi lähes joka kolmannen, vauvoista jopa 80 prosenttia. Variola minor -tartunnan saaneista yksi sadasta menehtyi. Koska V. minor ei ollut serkkunsa veroinen tappaja, se levisi tehokkaasti eteenpäin.

V. minor -viruksen maailmanlaajuista leviämistä näyttää edistäneen muun muassa Atlantin yli käyty orjakauppa. 1900-luvun alussa V. minor -kannasta olikin tullut vallitseva isorokkoviruksen muoto.

Vuonna 1980 Maailman terveysjärjestö WHO julisti, että kammottava sairaus on saatu kokonaan hävitetyksi maailmasta. Se on myös ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa rokotuksilla kokonaan hävitetty tartuntatauti.

Saavutus on huikea, sillä pelkästään 1900-luvulla isorokkoon kuoli ainakin 300 miljoonaa ihmistä. Hengissä selviytyneille jäi pahoja arpia, ja noin kolmasosa sokeutui.

Sisältö jatkuu mainoksen alla