Ricard Canalsin (1876–1931) maalaus Sairas lapsi. Kuva: Wikimedia Commons
Ricard Canalsin (1876–1931) maalaus Sairas lapsi. Kuva: Wikimedia Commons

Korvakipu hellittää viikossa, flunssa kahdessa.

Flunssat ja muut hengitysteiden infektiot saattavat lapsilla kestää pitempään kuin lääkärit yleensä arvioivat. Tuoreen tutkimuksen tulokset voivat auttaa vanhempia ja lääkäreitä entistä paremmin arvioimaan, miten pitkään lapset todennäköisesti oireilevat ja milloin oireet jatkuvat epätavallisen pitkään.

Nyt julkaistut arviot perustuvat lähes 50 tutkimuksen aineistojen yhteisanalyysiin British Medical Journalissa. Tutkimuksissa oli selvitetty lasten flunssien, korva- ja kurkkukipujen, yskän ja eräiden muiden hengitystieinfektioiden kestoja.

Tulokset osoittivat, että 90 prosentilla lapsista korvakivut kestivät noin 7–8 päivää, kurkkukivut 2–7 päivää, niin sanottu kuristustauti 2 päivää, ilmatiehyttulehdus 21 päivää, akuutti yskä 25 päivää, flunssa 15 päivää ja epätyypilliset hengitysteiden infektiot 16 päivää.

Havainnot viittaavat siihen, että lasten hengitystieinfektioiden oireet voivat kestää pitempään kuin on totuttu ajattelemaan. Esimerkiksi rinoviruksen aiheuttamien flunssien on arvioitu kestävän lapsilla keskimäärin 7–12 päivää.

Tarkempi tieto yleisten hengitystieinfektioiden kestoista voi parhaimmassa tapauksessa vähentää myös tarpeettomia antibioottihoitoja.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim