Lapset alkavat matkia vanhempiensa ruokailutottumuksia erittäin nuorina, jo paljon ennen kuin he ymmärtävät valintojensa merkityksen.

Vanhempien kanssa tehdyt kauppareissut saattavat olla merkittäviä lasten tulevien ruokatottumusten kannalta ja siten vaikuttaa myös heidän terveyteensä.

Tähän ainakin viittaa yhdysvaltalaistutkimus, jossa 120 lasta sai tehtäväkseen leikkiä aikuista ja ostaa 73:n tuotteen leikkikaupasta ruokia illanistujaisiin. Lapset olivat 2–6-vuotiaita.

Lähes kaikkien listalta löytyi kakkua, limuja ja karkkia, mutta silti kolmanneksen ostoskärryissä oli kaksin verroin enemmän terveellisiä kuin epäterveellisiä elintarvikkeita. Kuitenkin ainoastaan yksi kymmenestä valitsi vain terveellisimpiä tuotteita. Monet ruoista oli tyypillisiä aikuisten valintoja kuten suolatikkuja, kokojyvämuroja, maitoa, hedelmiä ja leipää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat vertasivat lasten valintoja heidän vanhempiensa ostostottumuksiin, ja havaitsivat lasten valintojen terveellisyyden vastaavan hyvin vanhempien tottumuksia. Tutkijat pitävät tätä osoituksena siitä, että lapset alkavat matkia vanhempiensa ruokailutottumuksia erittäin nuorina, jo paljon ennen kuin he ymmärtävät valintojensa merkityksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Tutkimuksen julkaisi Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine .

Sisältö jatkuu mainoksen alla