Tyly tutkimustulos: kiusaajana toimiminen edistää terveyttä, kunhan ei itse joudu kiusatuksi. Kuva: zalouk webdesign, Wikimedia Commons
Tyly tutkimustulos: kiusaajana toimiminen edistää terveyttä, kunhan ei itse joudu kiusatuksi. Kuva: zalouk webdesign, Wikimedia Commons

Sen sijaan kiusaaja saa toiminnastaan terveysetua.

Jo ennestään tiedettiin, että lapsena kiusattu saa psykologisia ja sosiaalisia ongelmia ja kiusaaja puolestaan saa näillä alueilla etua. Vähemmän on tutkittu vaikutuksia fyysiseen terveyteen, vaikka kiusatut ovat alttiita sairastumisille. Nyt selvisi ainakin yksi tekijä, joka voi lisätä lapsena kiusattujen sairastumisalttiutta vielä aikuisinakin. Heidän veriarvonsa viittaavat jatkuvaan lievään tulehdustilaan, raportoivat yhdysvaltalaiset tutkijat Pnas-lehdessä.

William Copeland Duke-yliopistosta Pohjois-Carolinasta kollegoineen tutki noin 1 400:aa sikäläistä lasta, sekä tyttöjä että poikia. Heidän verestään mitattiin tulehdustilaa osoittavan c-reaktiivisen proteiinin määrää eli crp:tä. Mittauksia tehtiin ensin koululaisena 9–16 vuoden iässä ja sitten nuorena aikuisena 19–20 vuoden iässä.

Aiempien tutkimusten mukaan psykologisesti ja sosiaalisesti kärsivät sekä kiusatut että ne, jotka kiusatuksi tulemisen lisäksi itsekin kiusaavat.

Taipumus jatkuvaan lievään tulehdustilaan eli veren crp:n koholla oloon jakautui hieman eri tavoin.

Niillä, joita oli kouluiässä kiusattu mutta jotka eivät itse olleet kiusanneet, oli crp koholla vielä nuorina aikuisina. Matalammalla ja keskenään suunnilleen samalla tasolla oli niiden crp, jotka eivät olleet kuuluneet kiusattuihin eivätkä kiusaajiin, ja niiden, jotka olivat sekä kiusanneet että tulleet kiusatuiksi. Kaikkia muita ryhmiä matalammalla oli niiden crp, jotka olivat itse kiusanneet mutta eivät tulleet kiusatuiksi.

Tulehdustaipumusta näytti siis eniten lisäävän se, että joutui itse kiusatuksi mutta ei kiusannut muita. Parhaiten meni niillä, jotka itse kiusasivat mutta joita ei kiusattu – jopa paremmin kuin niillä, joita kiusaaminen ei koskettanut kumpanakaan osapuolena.

Korkean crp:n ilmaisema jatkuva lievä tulehdustila voi altistaa esimerkiksi sydäntaudeille ja diabeteksen esiasteelle eli metaboliselle oireyhtymälle.