Vauvat ovat kivoja mutta vaativat vanhemmilta myös ponnistuksia. Kuva: Markus Jokela
Vauvat ovat kivoja mutta vaativat vanhemmilta myös ponnistuksia. Kuva: Markus Jokela

Äidille ensimmäiset kolme kuukautta ovat unenpöpperöisimmät.

Lapsen saanti on ilon aihe, mutta yöunia se ei paranna, päinvastoin. Uuden tutkimuksen mukaan nukkuminen heikkenee molemmilta vanhemmilta jopa kuudeksi vuodeksi lapsen syntymän jälkeen.

Eniten perheenlisäys syö äidin mahdollisuuksia lepoon. Ensimmäisten kolmen kuukauden aikana uuden äidin unet lyhentyvät keskimäärin tunnin siitä, mitä ne olivat ennen raskaaksi tuloa.

Tuoreilta isiltä yöunet lyhenivät myös mutta selvästi vähemmän. Isät nukkuivat keskimäärin 15 minuuttia vähemmän kuin ennen lapsen saantia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Naisten unet häiriintyvät enemmän lapsen syntymän jälkeen, mikä heijastaa sitä, että äidit ovat edelleen useammin ensisijaisia huolenpitäjiä kuin isät”, tutkimusta johtanut tutkija Sakari Lemola Warwickin yliopistosta tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Etenkin yöaikainen huolenpito painottuu tavallisesti äidille. Lapsen saannin jälkeiseen kolmeen kuukauteen osuu myös se aika, jolloin vauvat itkevät eniten. Silloin lasta myös syötetään öisin tiuhaan, huomauttavat tutkijat SleepJ-lehden julkaisemassa tutkimuksessa.

Yösyöttö saattaa vaikuttaa eri tavoin uneen sen mukaan, imettääkö äiti vai saako lapsi ravintonsa pullosta. Imettävillä äideillä näet unet lyhenivät ja heikentyivät hieman enemmän.

Saksassa tehtyyn tutkimukseen osallistui yli 4600 vanhempaa. He raportoivat vuotuisissa haastatteluissa yöunistaan useita vuosia jatkuneessa seurannassa.

Tilanne parani äideillä ajan oloon. Ensimmäisten kolmen kuukauden jälkeen univaje raskauta edeltävään aikaan verrattuna kutistuu jo puoleen tuntiin.

Täyttä palautumista täytyy kuitenkin odottaa vuositolkulla. Vielä silloinkin kun lapset olivat neljä–kuusivuotiaita, äidit nukkuivat 20 minuuttia vähemmän kuin ennen raskautta.

Isien univajeeseen ei tullut vuosien kuluessa muutosta. He nukkuivat edelleen vartin vähemmän kuin silloin, kun lapsia ei ollut huolehdittavana.

Ei vain unen pituus lyhene perheenlisäyksestä. Myös tyytyväisyys omaan nukkumiseen heikkenee, ja sekin pysyy heikompana vuosia.

Uniongelmat kohdistuvat kaikenlaisiin vanhempiin. Väliä ei ollut sillä, minkä ikäisiä vanhemmat olivat, mihin sosioekonomiseen ryhmään he kuuluivat ja oliko kyse yhden tai kahden vanhemman perheestä.

Toisen tai kolmannen lapsen jälkeen äidin tyytyväisyys uneensa ei laske niin paljon kuin ensimmäisen mutta unet lyhenevät samaan tapaan.

Unilääketieteen tutkija ja apulaisylilääkäri Outi Saarenpää-Heikkilä Tampereen yliopistollisesta sairaalasta kertoo, että myös suomalaisten vanhempien yöunista on samanlaisia havaintoja.

”On helppo allekirjoittaa tutkimuksen löydökset.”

Saarenpää-Heikkilä on työtovereineen tutkinut suomalaisten lasten uniongelmia. Samalla he ovat kysyneet myös vanhempien nukkumisesta.

Saksalaisvanhemmista tehdystä tutkimuksesta Saarenpää-Heikkilä löytää yhden puutteen. Siinä olisi pitänyt hänen mielestään kysyä myös siitä, miten osallistujien lapset nukkuivat.

”Veikkaan, että jos lapsi nukkuu huonosti, myös vanhemmat nukkuvat huonosti. Kaikkien vanhempien uni ei ole varmaan lyhentynyt tunnilla.”

Saarenpää-Heikkilän mukaan vanhemmat pystyvät itsekin vaikuttamaan siihen, miten he lapsen saamisen jälkeen saavat lepoa. Esimerkiksi nukuttaminen imettämällä voi pidemmän päälle johtaa vaikeuksiin.

”Joissain perheissä vauva nukkuu koko ajan tissillä. Yösyöttö voidaan lopettaa puolen vuoden vanhana, mutta moni jatkaa sitä, jos vauva on tottunut nukahtaa rintaan. Pitäisi totuttaa nukahtamaan, ettei tissi ole suussa.”

Tavasta vieroittaminen merkitsisi tietenkin vauvan itkua, ja sitä ei Saarenpää-Heikkilän mielestä enää oikein kestetä.

”Nykyinen sukupolvi on erittäin sensitiivinen. Vauvaa ei saisi yhtään huudattaa. Hyvää ihmiset tarkoittavat, mutta tietty suhteellisuuden taju siinä menee. Ei lapsi mene itkusta rikki. On lapsenkin etu, että lapsi nukkuu hyvin.”

Jos lapsella on varsinainen unihäiriö, kannattaa Saranpää-Heikkilän sanoin hakea apua mieluummin aiemmin kuin myöhemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla