Kyky hillitä omia väkivaltaisia reaktioita heikkenee. 

Lapsen kokema henkinen väkivalta jättää pysyvät jäljet aivoihin ja lisää taipumusta väkivaltaisuuteen myöhemmällä iällä, osoittaa Translational Psychiatry -lehdessä julkaistu tutkimus.

Tiedetään, että moni väkivaltainen aikuinen kantaa lapsuudesta juontuvia henkisiä vammoja. Joillakin heistä on myös havaittu muutoksia aivojen orbitaalisessa otsalohkossa. Varhaisten traumojen ja aivomuutosten yhteyttä ei kuitenkaan ole pystytty todentamaan ennen kuin nyt.

Lausannen teknisen korkeakoulun EPFL:n professorin Carmen Sandin ryhmä osoitti rottakokeilla, että eläimille nuorena syntyneet psyykkiset vauriot johtavat samankaltaisiin muutoksiin aivoissa kuin mitä on havaittu väkivaltaisilla ihmisillä. Rotat myös käyttäytyivät aikuisina väkivaltaisemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Terveen yksilön orbitaalinen otsalohko vilkastuu sosiaalisesti hankalassa tilanteessa ja hillitsee aggressiivisia yllykkeitä. Tutkittujen rottien aivoissa aivoalue toimi kuitenkin heikosti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Väkivaltaisia ihmisiä tutkittaessa on niin ikään todettu, että heidän orbitaalinen otsalohkonsa toimii vaimeasti ja heidän on vaikea hillitä väkivaltaisia yllykkeitään.

"Se on hämmästyttävää. Emme odottaneet näin suurta yhtäläisyyttä", Sandi sanoo. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla