Varhaisessa iässä nähty nälkä jättää verenpaineen pysyvästi koholle ja altistaa aikuisena sydäntaudeille ja aivohalvaukselle, raportoi ruotsalais-venäläinen tutkijaryhmä

Varhaisessa iässä nähty nälkä jättää verenpaineen pysyvästi koholle ja altistaa aikuisena sydäntaudeille ja aivohalvaukselle, raportoi ruotsalais-venäläinen tutkijaryhmä British Medical Journalissa. Havainto pohjaa suomalaisillekin tuttuun lähihistorian murhenäytelmään, Leningradin piiritykseen 1941-1944, johon Suomi osallistui passiivisena kanssasotijana Saksan rinnalla. Saarron tarkoituksena oli näännyttää kaupunki nälkään. Päivittäinen ruoka-annos sisälsi tuskin lainkaan proteiinia ja vähemmän kuin 460 kilokaloria; reilusti alle neljännes kasvuikäisen energiantarpeesta. Yli miljoona leningradilaista kuoli 900 päivää kestäneen saarron aikana.

Vuosikymmeniä myöhemmin tutkijat etsivät rekistereistä liki 4 000 pietarilaismiestä, joista kolmannes oli kokenut piirityksen. Heillä havaittiin muita pysyvästi korkeampi verenpaine ja kuolleisuus moniin sydän-ja verisuonisairauksiin. Tilanne oli pahin niillä, jotka olivat 9-15-vuotiaita talvella 1942 ruoka-annosten ollessa niukimmillaan. Tutkijat päättelevät, että erityisesti murrosiässä koettu nälkä yhdistettynä piirityksen aiheuttamaan stressiin on saattanut altistaa miehet aikuisiän verisuonisairauksille.