Varhaisessa iässä nähty nälkä jättää verenpaineen pysyvästi koholle ja altistaa aikuisena sydäntaudeille ja aivohalvaukselle, raportoi ruotsalais-venäläinen tutkijaryhmä

Varhaisessa iässä nähty nälkä jättää verenpaineen pysyvästi koholle ja altistaa aikuisena sydäntaudeille ja aivohalvaukselle, raportoi ruotsalais-venäläinen tutkijaryhmä British Medical Journalissa. Havainto pohjaa suomalaisillekin tuttuun lähihistorian murhenäytelmään, Leningradin piiritykseen 1941-1944, johon Suomi osallistui passiivisena kanssasotijana Saksan rinnalla. Saarron tarkoituksena oli näännyttää kaupunki nälkään. Päivittäinen ruoka-annos sisälsi tuskin lainkaan proteiinia ja vähemmän kuin 460 kilokaloria; reilusti alle neljännes kasvuikäisen energiantarpeesta. Yli miljoona leningradilaista kuoli 900 päivää kestäneen saarron aikana.

Vuosikymmeniä myöhemmin tutkijat etsivät rekistereistä liki 4 000 pietarilaismiestä, joista kolmannes oli kokenut piirityksen. Heillä havaittiin muita pysyvästi korkeampi verenpaine ja kuolleisuus moniin sydän-ja verisuonisairauksiin. Tilanne oli pahin niillä, jotka olivat 9-15-vuotiaita talvella 1942 ruoka-annosten ollessa niukimmillaan. Tutkijat päättelevät, että erityisesti murrosiässä koettu nälkä yhdistettynä piirityksen aiheuttamaan stressiin on saattanut altistaa miehet aikuisiän verisuonisairauksille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla