Lapsuusajan temperamentilla on kauaskantoiset seuraukset. Se ennustaa, kasvaako yksilöstä optimisti vai pessimisti, ja millä todenäköisyydellä hän sairastuu myöhemmin sydäntautiin. Tiedot käyvät ilmi kahdesta Helsingin yliopistossa tarkastettavasta psy...

Lapsuusajan temperamentilla on kauaskantoiset seuraukset. Se ennustaa, kasvaako yksilöstä optimisti vai pessimisti, ja millä todenäköisyydellä hän sairastuu myöhemmin sydäntautiin. Tiedot käyvät ilmi kahdesta Helsingin yliopistossa tarkastettavasta psykologian väitöskirjasta.

Kati Heinosen väitöstutkimus osoittaa, että lapsen vaikea temperamentti eli kärsimättömyys, epäsosiaalisuus ja tunnekielteisyys ennustavat pessimististä tulevaisuuteen suhtautumista aikuisiällä. Samaan suuntaan toimivat myös itsetunnon kolhut ja äidin negatiiviset kasvatusasenteet.

Laura Pulkki-Råback selvitti puolestaan kahden lapsuusiän stressitekijän, vaikean temperamentin ja heikon sosioekonomisen aseman, yhteyttä sydän- ja verisuonitaudin riskitekijöihin. Tuloksista käy ilmi, että varhain kehittyvät persoonallisuuden piirteet voivat johtaa sydäntautiriskien kasautumiseen. Pulkki-Råbackin mukaan lapsen vaikea temperamentti ennustaa useita sydänriskejä, kuten heikkoa koulutustasoa, ylipainoa, tupakointia ja liikunnan vähäisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla