Tässä kammiossa vetypelletti tuotti laserien avulla enemmän energiaa kuin fuusiokokeissa koskaan aiemmin. Kuva: Lawrence Livermore National Laboratory
Tässä kammiossa vetypelletti tuotti laserien avulla enemmän energiaa kuin fuusiokokeissa koskaan aiemmin. Kuva: Lawrence Livermore National Laboratory

Kaliforniassa 192 vahvaa laseria kohdistettiin yhteen kohteeseen. Pienen vetypelletin sisältämät isotoopit tuottivat hetkeksi fuusion ja 1,35 miljoonaa joulea energiaa.

Ydinfuusiota tuotettiin hetken ajan laserien avulla enemmän kuin koskaan fuusiokokeessa, joka onnistui elokuun alussa Yhdysvalloissa. Koe tehtiin lasereilla Lawrence Livermoren kansallisessa NIF-laboratoriossa Pohjois-Kaliforniassa.

Kokeessa fuusio tuotti sekunnin miljardisosien ajan energiaa suuren määrän eli 1,35 miljoonaa joulea. Se on määrä, joka vastaa hetkellisesti kymmentä prosenttia joka hetki maapallolle saapuvan auringonvalon energian määrästä.

Fuusio syntyi, kun 192 laserin energia kohdistettiin yhdeksi hyvin vahvaksi laseriksi kohteeseen, pieneen pellettiin. Infrapunainen laser muunnettiin kohdekammiossa ultravioletiksi. Se kohdennettiin pienen pyyhekumin kokoiseen vetypelletin kuoreen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pelletin ympärillä oli muovinen kuori, joka räjähti laserin tuottamasta lämmöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pelletin keskellä oli hyvin kylmää vetyä kultasylinterin sisällä. Laser osui sylinterin seinämien kultaan ja vapautti ryöpyn röntgensäteilyä. Kohde lämpeni sen voimasta noin sataan miljoonaan asteeseen.

Kuumuus käynnisti pelletin sisällä vedyn kahden isotoopin fuusion. Nämä isotoopit olivat deuterium ja tritium. Ne alkoivat muodostaa raskaampaa alkuaine heliumia ja vapauttivat samalla energiaa.

Alkuaineen eli tässä tapauksessa vedyn isotoopeissa on sama määrä protoneja, mutta eri määrä neutroneja. Deuteriumissa on on yksi neutroni ja tritiumissa kaksi.

Kun vedyn isotoopit sulautuivat yhteen, ne vapauttavat valtavan määrän energiaa. Pellettiin syntyi hetkeksi kuin pieni tähti.

Vastaavan kaltainen ilmiö toteutuu isossa mitassa Auringossa, jossa tonneittain vetyä muuttuu heliumiksi joka hetki.

Kaliforniassa kokeessa vapautui hetkeksi 1,3 megajoulea energiaa. Se vastasi kuitenkin vain 70 prosenttia siitä energiasta, joka lyhyeksi aikaa pellettiin kohdistettiin.

Kapseli imi osan kohdistetusta energiasta. Siksi itse reaktio tuotti hetken laskennallisesti enemmän energiaa kuin siihen kohdistettiin, kertoo verkkopalvelu Science News.

Fyysikot toivovat, että jonakin päivänä koe tuottaisi jatkuvasti enemmän energiaa kuin mitä sen synnyttämiseen kuluu. Näin olisi luotu energiantuotannon uusi muoto, fuusioenergia.

Kaupallinen ja toimiva fuusio laserin avulla vaatisi sitä, että voimakas laser höyrystäisi useita vetypellettejä joka ikinen sekunti fuusioon.

Matkaa toimivaan fuusioon siis on. Tuotannossa tarvittaisiin jatkuvia hyvin suuria lämpötiloja ja kovaa painetta, tuotettiinpa fuusiota sitten keinolla millä hyvänsä.

Elokuinen koe kuitenkin osoitti epäilijöille, että fuusio laserin avulla todella on yksi vaihtoehto, sanoo jo eläkkeelle jäänyt fyysikko Stephen Bodner  LiveScience-verkkopalvelussa.

Koe oli alun perin suunniteltu vetypommin reaktioiden tutkimiseen. Itse koetta ja sen tuloksia ei ole vielä esitetty tieteellisessä julkaisussa.

Tauko
Seuraa 
Viestejä3797

Kyseessä on saasteeton tapa tuottaa energiaa, sama periaate kuin auringon energian tuotossa.

Mikä siinä on huono asia, nykyiseen verrattuna?

  • yl√∂s 5
  • alas 0
Sisältö jatkuu mainoksen alla