Oletko koskaan katsellut epäillen vanhenevan sillan tai monitasoristeyksen betonipylväitä? Ehkä olisit, jos asuisit maanjäristysalueella. Pylväät ovat nimittäin todellinen riski alustan järkkyessä. Kanadalainen professori Shamim Sheikh vakuuttaa, että ...

Oletko koskaan katsellut epäillen vanhenevan sillan tai monitasoristeyksen betonipylväitä? Ehkä olisit, jos asuisit maanjäristysalueella. Pylväät ovat nimittäin todellinen riski alustan järkkyessä. Kanadalainen professori Shamim Sheikh vakuuttaa, että vanhenevien betonirakenteiden vahvistaminen onnistuu kuitenkin kätevästi epoksiliimalla ja joustavalla lasi- tai hiilikuitulevyllä.

Siltoja ja teitä kannattavia rakenteita vahvistetaan yleensä lisäämällä rakenteisiin betonia ja terästä. Sheikhin lasi- tai hiilikuitupäällyste saa aikaan viisi kertaa lujemman rakenteen kuin teräs.

Pylväiden päällystäminen pidentää teiden ja siltojen ikää. Lasikuituun paketoidut palkit sinnittelevät maanjäristyksen sattuessa muutaman kallisarvoisen sekunnin perinteisiä rakenteita kauemmin. Näin ihmisille jää aikaa pelastautua, Sheikh sanoo Toronton yliopiston tiedotteessa.

Lasikuidun ja epoksin käyttäminen rakenteiden vahvistamiseen ei sinänsä ole uusi idea. Sheikhin työryhmä on kuitenkin kehittänyt menetelmän nimenomaan betonirakentelle sopivaksi. Työryhmä on päällystänyt teiden ja siltojen rakenteita Toronton tienoilla. Vahvistustyö on sujunut kitkatta. Edes liikenne ei häiritse sitä.