Laakea vai tulppaani? Viiniammattilaiset vannovat ylhäältä kaventuvan, mutta sammioltaan suuren lasin nimeen eikä se ole pelkkää hienostelua. Pullukka tulppaanimalli tuo parhaiten esille viinin aromit, raportoi New Scientist.
Havainto perustuu koesarj...

Laakea vai tulppaani? Viiniammattilaiset vannovat ylhäältä kaventuvan, mutta sammioltaan suuren lasin nimeen eikä se ole pelkkää hienostelua. Pullukka tulppaanimalli tuo parhaiten esille viinin aromit, raportoi New Scientist.

Havainto perustuu koesarjaan, jota Tenneseen yliopiston tutkija Kari Russell esitteli Yhdysvaltain kemian seuran vuosikokouksessa Bostonissa viime viikolla. Russell lurautti laseihin Merlot-rypäleestä tehtyä punaviiniä. Laseja oli kolme: cocktaillasi, samppanjalasi ja perinnäinen tulppaani. Noin vartin päästä tehty mittaus paljasti, että punaviinille tyypillisen fenoliyhdisteen, gallushapon, määrä oli hiipunut vain tulppaanilasissa. Siinä viini ottaa tavallista suuremman pinta-alan ja reagoi siksi voimakkaammin hapen kanssa. Happi puolestaan muuttaa gallushappoa toiseksi fenoliyhdisteeksi, katekiiniksi, joka tuo suuhun kuivan viinimäisen aromin. Lasin muodolla ei ollut yhteyttä muihin muutoksiin fenoliyhteiden koostumuksessa.