Sisätiloja ei kannata lämmittää liian mukaviksi. Kuva: Kotivalo / Wikimedia Commons.
Sisätiloja ei kannata lämmittää liian mukaviksi. Kuva: Kotivalo / Wikimedia Commons.

Kulutamme enemmän energiaa, jos kotona ja töissä on viileää.

Säännöllinen oleskelu viileässä voisi olla terveellinen ja kestävä keino laihtua.

Wouter van Marken Lichtenbelt Maastrichtin yliopistosta on tutkinut ryhmänsä kanssa lämpötilan ja ihmisen energiankulutuksen yhteyttä kymmenisen vuotta. Tulokset viittaavat siihen, että painonhallinnan kannalta olisi parempi olla lämmittämättä sisätiloja niin paljon kuin nyt on tapana.

Japanissa tehdyssä tutkimuksessa koehenkilöiden kehon rasva väheni, kun he viettivät kaksi tuntia päivässä 17-asteisessa huoneessa kuuden viikon ajan. Hollannissa taas havaittiin, että ihminen sopeutuu viileään. Vietettyään 15-asteisessa huoneessa kuusi tuntia päivässä kymmenen päivän ajan koehenkilöt olivat kehittäneet lisää ruskeaa rasvaa. He tunsivat olonsa mukavammaksi ja tärisivät vähemmän kuin alussa.

Varhaisessa keski-iässä ruumiin lämmöntuotanto haukkaa ilman vilunväreitäkin enimmillään 30 prosenttia ihmiskehon energiankulutuksesta, joten ympäristön lämpötila voi vaikuttaa kulutukseen merkittävästi.

Tutkimukset julkaisi Trends in Endocinology & Metabolism.
 

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Laske lämpötilaa, jos haluat hoikistua

MrKAT 04.02.2014 klo 01:56 Rousseau Kosteudellakin lienee merkitystä. .. Hän sitten arveli että se paleluni johtuisi tosiaankin siitä että sisämaassa on kuivempaa kuin siellä heillä. Asia on täsmälleen päinvastoin. Kosteampi ilma tuntuu lämpimämmältä. Iho on normaalisti kuin kostea sieni, haihduttaa vettä. Kuivassa se tapahtuu tehokkaammin ja lämpötila alenee ja ilma tuntuu kylmemmältä. Meteorologitkin huomioi tämän. On olemassa tukaluusaste-taulukot, jossa kosteus-% nostaa ko. lämpötilan...
Lue kommentti
lokki
Seuraa 
Viestejä4937
Liittynyt3.1.2010

Laske lämpötilaa, jos haluat hoikistua

Rousseau 29.01.2014 klo 20:25 Muistaakseni rakennuksen rakenteille ei tee hyvää jos sisälämpötila pidetään jatkuvasti alle 18 asteessa. Mikähän perustelu tälle mahtaa olla. Ainoa tilanne, jossa matalammasta lämpötilasta voi olla haittaa rakenteille on, kun sisäilman ja rakenteiden lämpötila on pitkäksi aikaa alennettu alle ulkoilman lämpötilan. Tässä tilanteessa ilmaa matalampi rakenteiden lämpötila voi tiivistää ilman kosteutta rakenteisiin ja olla niille haitaksi. Kaikissa niissä tilanteissa...
Lue kommentti