Kuva: <span class="photographer">Susanne Wolf/MDC.</span>
Kuva: Susanne Wolf/MDC.

FTO-geenin sammutus pistää vauhtia hiiren hermostoon, mikä pitää laiskankin yksilön hoikkana.

Jo lukuisia geenejä on yhdistetty lihavuuteen, mutta useimmista ei tiedetä, kuinka ne kantajaansa lihottavat. Geenit vaikuttavat joko energian saantiin tai kulutukseen. Ne voivat säädellä esimerkiksi ruokahalua ja mieltymyksiä, painonhallintamotivaatiota, elimistön energiankulutusta tai ihmisen perusaktiivisuutta.

Esimerkiksi FTO-geenin tietyn muodon tiedetään vaikuttavan ihmisen lihomistaipumukseen. 16 prosentilla eurooppalaisista kyseistä geeniä on kaksi kopiota, ja he painavat keskimäärin kolme kilogrammaa enemmän kuin ne, joilla sellaista ei ole.

Düsseldorfin yliopistossa työskentelevä Ulrich Rüther kollegoineen selvitti nyt, miten FTO-geeni vaikuttaa hiiren rasvakudoksen määrään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ryhmä raportoi Naturessa, että hiiret, joilta FTO-geeni on sammutettu, ovat huomattavasti verrokkeja laihempia, vaikka syövät yhtä paljon. Poikaset kasvavat ja kasvattavat rasvakudosta tavallista hitaammin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarkempi tutkimus osoitti, että FTO-geenittömät hiiret kuluttavat enemmän energiaa kuin verrokkinsa, vaikka liikkuvat vähemmän. Suurempi energiankulutus johtuu ilmeisesti lisääntyneestä adrenaliinin määrästä ja sympaattisen hermoston vilkkaudesta.

Havainnoista ei kuitenkaan voi päätellä suoraan, kuinka FTO:n eri muodot vaikuttavat ihmisen lihomistaipumukseen. Tähän saakka geenin on arveltu liittyvän ihmisellä pikemminkin energian saannin kuin kulutuksen säätelyyn.

Lue lisää lihavuusgeeneistä Tiede-lehden 4/2001 jutusta Kilot kertyvät aivoissa

Sisältö jatkuu mainoksen alla