Rasvasoluja ja niiden esiasteita (siniset pallot). <br>Kuva: <span class="photographer">Marie Csete.</span>
Rasvasoluja ja niiden esiasteita (siniset pallot).
Kuva: Marie Csete.

Vyötärölle varastoitunut rasvakudos irtoaa tehokkaasti vain, jos elimistö saa käyttöönsä uutta rasvaa, osoittaa yhdysvaltalaistutkimus.

Vyötärölle varastoitunut rasvakudos irtoaa tehokkaasti vain, jos elimistö saa käyttöönsä uutta rasvaa, osoittaa yhdysvaltalaistutkimus.

Rasvatankkausta saadaan joko ruoasta tai maksasta, joka on rasvahappojen tuotantokeskus elimistössä. Clay F. Semenkovich kollegoineen kehitti geenihiirikannan, jolta puuttuu maksasta keskeinen rasvanvalmistukseen osallistuva entsyymi. Näiden FASKOL-hiirien (Fatty Acid Synthase KnockOut in Liver) rasvahappotuotanto takkuaa. Säilyttääkseen tasapainopisen rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan ja pysyäkseen terveinä ne tarvitsevat säännöllistä rasvalisää ravinnosta.

Kun hiiret laitettiin rasvattomalle ruokavaliolle, niille kehittyi rasvamaksa. Niiden mahaan ja reisiin varastoitunut ”vanha” rasva siirtyi edelleen poltettavaksi maksaan, joka ei enää kuitenkaan suoriutunut urakastaan, vaan tukkeutui ja sairastui. Koska uutta rasvaa ei valmistunut, monet maksan geenit eivät toimineet lainkaan tai työskentelivät vain vajaateholla. Varsinkin glukoosiin, rasvahappojen ja kolesterolin säätelyssä välttämättömät geenit toimivat puutteellisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tästä Semenkovich kumppaneineen päättelee, että maksan tasapainoinen rasvanpoltto ja aineenvaihdunta tarvitsevat koko ajan käyttöönsä uutta rasvaa. Omat sisäiset varastot eivät siihen jostain systä kelpaa. Monipuolinen ja myös rasvainen ruokavalio on ilmeisesti välttämätön, jos halutaan elää terveellisesti tai karistaa liikakiloja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Havainnosta kertoi tiedelehti Cell Metabolism.

Sisältö jatkuu mainoksen alla