Ylimääräisille vyötärömakkaroille on keksitty järkevää käyttöä. Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan rasvaimussa kerätty kudos tursuaa kantasoluja, jotka voidaan eristää ja tallettaa vastaisen varalle. Niistä voidaan kasvattaa varaosia ihmisen ulkonäön kor...

Ylimääräisille vyötärömakkaroille on keksitty järkevää käyttöä. Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan rasvaimussa kerätty kudos tursuaa kantasoluja, jotka voidaan eristää ja tallettaa vastaisen varalle. Niistä voidaan kasvattaa varaosia ihmisen ulkonäön korjailuun tai lääkehoitoihin. Kantasolut eli emosolut ovat alkeellisia ja monikykyisiä soluja, joista kehittyy kaikkia elimistömme soluja.

"Mahdollisuudet ovat rajattomat", maalailee Kalifornian yliopistossa Los Angelesissa työskentelevä plastiikkakirurgi Peter Fodor. Hänen mukaansa henkilökohtaisesta läskitalletuksesta hyötyisi esimerkiksi liikenneonnettomuuden uhri. "Voisimme kasvattaa kantasoluista luuta ja paikata murtuman", Fodor kertoi äskettäin Yhdysvaltain plastiikkakirurgien vuosikokouksessa Las Vegasissa. "Vastaavasti nainen saattaisi poistattaa reisistään rasvaa, joka myöhemmin ruiskutettaisiin kaunistamaan hänen ikääntyneitä käsiään."

Fodor ja hänen työtoverinsa Marc Hendrick ovat eristäneet kymmenen koehenkilön rasvaimunäytteistä kantasoluja ja saaneet ne erilaistumaan luu-, rusto- ja hermosoluiksi. Hendrickin perustama StemSource –biotekniikkafirma ottaa jo nyt vastaan rasvaisia talletuksia.

Kaksikon mukaan rasvakudoksesta on huomattavasti enemmän kantasoluja kuin istukkaveressä, jota on pidetty toistaiseksi käyttökelpoisimpana kantasolujen lähteenä. Sikiön verenkierrossa ja istukkaveressä on runsaasti kantasoluja.

Suomessa Punaisen Ristin Veripalvelu kerää istukkaverta vapaaehtoisilta äideiltä ja tallettaa sen potilaiden hoitoa varten. Kantasolusiirtoja käytetään veritautien, kuten leukemioiden, hoidoissa. Jotta siirre sopii, potilaan ja luovuttavan kudostyyppien on oltava hyvin samankaltaisia.