Oppilaita Sammon keskusluokiossa Tampereella. Kuva: Wikimedia Commons
Oppilaita Sammon keskusluokiossa Tampereella. Kuva: Wikimedia Commons

Yksi syy on rutiinien muutokset.

Lasten päänsäryt lisääntyvät koulun alkaessa, osoittaa Yhdysvalloissa tehty tutkimus. Tutkijoiden mukaan osasyynä ovat koulun alkamiseen liittyvät rutiinien muutokset.

Nationwide-lastensairaalan tutkijat kävivät läpi yli 1300 lasten ja nuorten päänsärkyyn liittyvää ensiapukäyntiä vuosien 2010–2014 ajalta. He havaitsivat, että 5–18-vuotiaiden ensiapukäynnit olivat suhteellisen tasaisia läpi vuoden syksyä lukuunottamatta. Silloin käyntien määrä lisääntyi peräti 31 prosenttia.

Ajallinen yhteys viittaa siihen, että päänsärkyjen lisääntyminen aiheutuisi ainakin osittain koulujen alkamisesta.

Tutkijat listaavat monia tekijöitä, jotka voivat herkistää koululaiset päänsärylle. Näitä ovat koulunkäyntiin liittyvä stressi, aikataulujen muutokset, unenpuute, aterioiden ja nesteytyksen laiminlyöminen, liikunnan puute ja mahdollinen ruutuajan lisääntyminen.

Tutkimuksessa korostetaan, että merkittävä osa päänsäryistä johtuu elämäntavoista ja niihin voidaan vaikuttaa. "Stressitekijöiden vähentäminen on tehokas tapa ehkäistä myös päänsärkyjä", sanoo päätutkija Ann Pakalnis Nationwide-lastensairaalasta.

Tutkimusta esiteltiin Amerikan päänsärkytutkijoiden konferenssissa Washingtonissa, ja siitä kerrotaan Nationwide-sairaalan verkkosivulla.

Dragofix
Seuraa 
Viestejä100
Liittynyt7.7.2009

Lasten ja nuorten päänsäryt lisääntyvät koulun alkaessa

Myös kouluruoka voi olla syynä jos siinä on paljon tyramiinia, kuten maitotuotteissa on tai jotain muuta, mikä poikkeaa omasta ruokavaliosta. Myös naisten lyijypunat tutkitusti aiheuttaa päänsärkyä sillä lyijylle ei ole mitään turvallista saantiannosta. Muutkin kemikaalit voivat tehdä tepposia.
Lue kommentti