Rs-virustauti heikensi hiirten muistia. (Kuva: <span class="photographer">Rama, Wikimedia Commons, Creative Commons -lisensoitu)</span>
Rs-virustauti heikensi hiirten muistia. (Kuva: Rama, Wikimedia Commons, Creative Commons -lisensoitu)

Ainakin jyrsijöillä se häiritsee oppimista.

Rs-virus aiheuttaa aikuisilla ihmisillä flunssaa, mutta vauvalle se voi aiheuttaa keuhkojen ilmatietulehduksen eli bronkioliitin. Bronkioliitti voi johtaa hengitysvaikeuksiin ja on Suomessa yleisin syy alle vuoden ikäisen vauvan sairaalahoitoon. Lisäksi aiemman tutkimuksen mukaan vajaat kaksi prosenttia vauvojen bronkioliiteista johtaa myös aivo-oireisiin, kuten kouristuksiin. Nyt chileläiset tutkijat havaitsivat eläinkokeilla, että rs-virusta ilmaantuu infektion aikana aivoihin ja että sen vaikutuksesta muisti häiriintyy. Tutkimuksen julkaisi Pnas-lehti.

Janyra Espinoza Chilen paavillisesta katolisesta yliopistosta kollegoineen tartutti rs-virusta hiirten ja rottien hengitysteihin. Tartunnan jälkeen viruksen proteiineja ja rna:ta löytyi eläinten aivoista, muun muassa muistikeskus hippokampuksesta. Kuukausi infektion parantumisen jälkeen tutkijat testasivat eläinten oppimiskykyä ja muistia ja totesivat niiden huonontuneen. Aivoista löytyi selitys: muistijäljet eivät hippokampuksessa vahvistuneet niin vankoiksi kuin yleensä.

Tutkijat osoittivat myös, että jos jyrsijöitä rokotetaan viruksen proteiineilla ennen elävien virusten antamista, elimistön puolustusjärjestelmä lieventää keuhkoinfektiota ja estää aivo-oireet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rs-virukseen ei toistaiseksi ole ihmisissä toimivaa rokotetta. Se olisi kuitenkin tarpeellinen muun muassa aivo-oireiden riskin takia, tutkijat korostavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla